Rodzaj miodu a choroba. Jaki wybrać? Sprawdziliśmy na Jarmarku Pszczelim w Radlinie
Jarmark Pszczeli w Radlinie to wydarzenie z kilkuletnią już tradycją. Włodarze miasta od kilku już lat zapraszają lokalnych rolników, rzemieślników czy pszczelarzy, by zaprezentowali swoje wyroby mieszkańcom. Nie inaczej było i w tym roku.
RADLIN 27 listopada w Miejskim Ośrodku Kultury w Radlinie odbył się Jarmark Pszczeli, podczas którego można było zaopatrzyć się nie tylko w pyszny miód. Wystawcy oferowali mieszkańcom również inne pszczele produkty jak np.: pyłki kwiatowe czy świece z wosku pszczelego. Na jarmarku pojawiły się również swojskie sery oraz naturalne kosmetyki, a regionalni twórcy zaprezentowali także rękodzieło.
Wiatr wiejący za oknem, ciepły koc, zapalona świeczka i chwila relaksu. Do idealnego dopełnienia tego jesiennego lub zimowego wieczoru brakuje tylko jednego – herbaty z miodem. Dlatego zapytaliśmy pszczelarzy, którzy pojawili się na Jarmarku w Radlinie, jaki miód wybrać na różne schorzenia i dolegliwości.
1. Wielokwiatowy – dodaje energii
– Jest to jeden z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych miodów – mówi nam Andrzej Langrzyk z Pasieki Wiktoria w Czyżowicach. Dodaje, że w okresach wzmożonej zachorowalności na choroby wirusowe, pomaga wzmocnić organizm, dodaje energii i siły do działania. Będzie odpowiedni dla osób korzystających z porad kardiologa – wspomaga pracę najważniejszego mięśnia w organizmie człowieka, pomaga obniżać ciśnienie, a także wspomaga pracę układu pokarmowego. Łagodzi także dolegliwości żołądkowe i jelitowe, jak również te związane z alergią: katar sienny, łagodną postać astmy, opuchliznę. Polecany przy silnych stresach – działa uspokajająco. – W smaku i aromacie jest słodki i po prostu smaczny – mówi nam Andrzej Langrzyk.
2. Lipowy – pomaga na kaszel
Dzięki zawartym w nim śluzom pochodzącym z kwiatu lipy, miód ten ma właściwości antybakteryjne, przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe. – Może być traktowany jak wspomaganie leczenia grypy i przeziębienia. Działa napotnie, dzięki czemu pomaga w walce z infekcjami dolnych dróg oddechowych – podkreśla pszczelarz z Czyżowic. Oprócz tego leczy stany depresyjne, koi niepokój i przeciwdziała bezsenności.
3. Gryczany – dobry dla kobiet w ciąży
Jest prawdziwą skarbnicą zdrowia, szczególnie dla kobiet w ciąży. Dlaczego? – Miód gryczany polecany jest w przypadku niedoborów żelaza w organizmie, a to dotyczy w dużej części właśnie przyszłych mam – podkreśla Andrzej Langrzyk. Ten rodzaj miodu jeść lub pić powinny także osoby zestresowane – dzięki wysokiej zawartości magnezu miód łagodzi niepokój. – Działa też moczopędnie, dzięki czemu pomaga w oczyszczaniu nerek i pęcherza. Poleca się go także diabetykom i osobom z innymi chorobami metabolicznymi – zauważa nasz rozmówca.
4. Spadziowy – w chorobie
Miód spadziowy jest bardzo charakterystyczny. Powstaje ze spadzi, czyli lepkiej substancji, która występuje na drzewach. Możemy wyróżnić miód spadziowy iglasty – robiony z takich drzew jak sosna, jodła, świerk i modrzew, a także miód spadziowy liściasty – robiony z lip, klonów, dębów. – Miód spadziowy ma specyficzny, lekko żywiczny smaku – mówi nam przedstawiciel pasieki ze Stanowic. Dodaje, że działa silne przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Wykazuje działanie wykrztuśne i łagodzące uporczywy kaszel. – Miód spadziowy stosowany jest także w nieżytach dróg oddechowych, przy zaparciach, astmie, chorobach wątroby – zauważa nasz rozmówca.
5. Malinowy – polecany dzieciom
Miód malinowy to wyjątkowa odmiana miodu powstający z kwiatów malin. – Ze względu na unikatowy zapach i smak, miód malinowy jest zwykle bardzo lubiany przez dzieci – zauważa pszczelarz ze Stanowic. – Działa napotnie, przez co naturalnie walczy z gorączką, rozgrzewa organizm – dodaje. Zwraca jednak uwagę, że małym dzieciom nie powinno się jednak podawać miodu do spożywać. – Najlepiej włączyć go do diety po 5. roku życia – przyznaje nasz rozmówca. Pszczelarze polecają miód malinowy także przy niedokrwistości, nieżycie żołądka. Dorosłym polecany jest ze względu na działanie przeciwmiażdżycowe.
6. Rzepakowy – dla sercowców
– Jest to jedyny miód, który nie zawiera fruktozy, a tylko glukozę – wyjaśnia nam Ewa Walczak z żorskiej pasieki Pyszny Miodek. Dodaje, że ten delikatny w smaku miód polecany jest szczególnie osobom z chorobami serca i tym, które skarżą się na nawracające zapalenia dróg oddechowych. Miód z rzepaku powinni jeść także chorzy na wątrobę i drogi żółciowe.
7. Propolis – płynne złoto
Propolis, znany też jako kit pszczeli, był ceniony już w starożytności. Bogactwo substancji aktywnych sprawia, że propolis wykazuje liczne właściwości lecznicze prozdrowotne, dzięki czemu jest wciąż chętnie stosowany w medycynie naturalnej. – Ma działanie przeciwdrobnoustrojowe, zwalczając grzyby, wirusy i bakterie, wspiera też procesy regeneracyjne, chroni także wątrobę oraz jest polecany przy chorobach skórnych – wylicza nam pani Ewa z Żor.
Justyna Koniszewska
Miód pszczeli uchodzi za jeden z najbardziej pożywnych pokarmów, jakie stworzyła natura. Jest odżywczy, wzmacniający, dodaje energii i poprawia koncentrację.