Na wstępie: Emocji nie brakowało
Szymon Kamczyk Redaktor Naczelny Nowin Wodzisławskich.
Co to był za wieczór. Prawie całą niedzielę odpoczywałem, ale tuż po zakończeniu głosowania rozpoczęła się intensywna praca. Jako, że łączę funkcję redaktora naczelnego Nowin Wodzisławskich, a także portalu JastrzebieOnline.pl (który traktuje o tym, co dzieje się w Jastrzębiu-Zdroju), w moim kręgu zainteresowań znalazły się wyniki z Wodzisławia, Marklowic oraz Jastrzębia-Zdroju. Podczas, gdy w Wodzisławiu Śląskim mieszkańcy zdecydowali o zatrudnieniu na kolejną kadencję Mieczysława Kiecy jako prezydenta miasta, w Jastrzębiu zdecydowali o zmianie, bo nowym prezydentem zostanie kandydat PiS Michał Urgoł.
Tej wyborczej gonitwie i zbieraniu wyników przyglądał się intensywnie mój syn, ba powiem więcej, pomagał mi zliczać głosy i bardzo się zaangażował. Kamczyk junior interesuje się lokalną polityką, a ostatnie tygodnie kampanii wyborczej jeszcze to zainteresowanie wzmagały. Do tego stopnia, że usłyszałem pytanie: ile trzeba mieć lat, aby zostać prezydentem?
Odpowiedziałem, że trzeba mieć ukończone 25 lat, ale radnym można zostać już po wejściu w dorosłość, kiedy ma się ukończone 18 lat.
- To ja będę się przygotowywać do tego - stwierdził z poważną miną.
- A na kogo byś zagłosował? - zapytałem.
- Na tego, kto da więcej – odparł. Jak nic, urodzony polityk.
Zwycięzcom drugiej tury wyborów gratuluję i życzę owocnej pracy dla dobra mieszkańców!