Kącik ZUS
Beata Kopczyńska - regionalny rzecznik prasowy ZUS w województwie śląskim.
Mój syn ma 23 miesiące i chodzi do żłobka. Mąż i ja pracujemy. Od września ubiegłego roku korzystam z dofinasowania do żłobka, teraz mamy „aktywnie w żłobku”, ale czy mogę złożyć wniosek o dodatkowe świadczenie aktywni rodzice w pracy? A jeśli nie mogę mieć obu świadczeń, to czy mogę zrezygnować z aktywnie w żłobku, by otrzymywać 1500 zł w ramach „aktywnie w pracy”?
Nie. Świadczenie aktywni rodzice w pracy nie przysługuje, jeśli dziecko uczęszcza do żłobka, przedszkola, klubu dziecięcego lub jest pod opieką dziennego opiekuna. Poza tym równocześnie (w tym samym miesiącu) można pobierać tylko jedno ze świadczeń – albo aktywnie w domu, albo aktywni rodzice w pracy, albo aktywnie w żłobku.
Jestem matką, która razem z mężem wychowuje bliźnięta, które mają 10 miesięcy. Nie pracuję, bo opiekuję się dziećmi. Pobieram 800+. Czy jak dzieci skończą 12 miesięcy, to otrzymam świadczenie aktywnie w domu na dwójkę bliźniąt?
Tak, ponieważ świadczenie aktywnie w domu w kwocie 500 zł miesięcznie przysługuje na każde dziecko w rodzinie, które ma 12 miesięcy, a jeszcze nie skończyło 35. miesiąca życia. Wniosek o świadczenie aktywnie w domu może pani złożyć najwcześniej w miesiącu, w którym dzieci kończą 12. miesiąc.
Pracuję na kopalni, jestem zatrudniony na stanowisku wyższego dozoru. Zostałem skierowany na kurs ratownika górniczego. Trwa on przeszło 2 tygodnie. Czy taki kurs muszę potem odrobić przy nabywaniu praw emerytalnych ze względu na wiek?
Okres kursów i szkoleń kierowanych przez pracodawcę, które pozostają w związku z wykonywaną pracą będą zaliczane do dniówek zjazdowych. Zatem nie trzeba odrabiać takich okresów.
Jestem na nauczycielskim świadczeniu kompensacyjnym. Zamierzam podjąć pracę. W związku z tym mam pytania, czy nowy pracodawca zatrudniający musi opłacać za mnie składki społeczne i zdrowotne, skoro mam już emeryturę?
Nauczycielskie świadczenie kompensacyjne ma charakter zaopatrzeniowy, przejściowy – ustaje z osiągnięciem wieku emerytalnego. Jest to świadczenie spoza systemu społecznego ubezpieczenia emerytalnego, jest finansowane z budżetu państwa. Nie jest to ani emerytura, ani renta.
Osoba pobierająca nauczycielskie świadczenie kompensacyjne, która podejmie zatrudnienie na umowę o pracę podlega obowiązkowo wszystkim ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu, chorobowemu, zdrowotnemu. Podobnie w przypadku zatrudnienia na umowę zlecenie – z tym wyjątkiem, że przy umowie zleceniu ubezpieczenie chorobowe jest dobrowolne.
Pobieranie nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego nie stanowi żadnej podstawy do stosowania innego niż ogólnie obowiązującego schematu ubezpieczenia. Zatem pracodawca jest zobowiązany do rozliczania i opłacania składek za pracownika, który pobiera nauczycielskie świadczenie kompensacyjne wg ogólnie obowiązujących zasad.
Tak samo jest w przypadku wcześniejszej emerytury.