Dzień placka ziemniaczanego w Bukowie
BUKÓW Na zajęciach, które odbyły się w wiejskim domu kultury dzieci miały okazję same przygotować placki ziemniaczane.
Zajęcia prowadziła Aleksandra Cmok, która jest również szefową koła gospodyń wiejskich w Bukowie. – Dzieci od podstaw same przygotowały placki. Cieszę się z takich spotkań, dzieci szybko się uczą i cieszą się z naszych wspólnych cyklicznych działań – powiedziała Aleksandra Cmok.
13 listopada obchodzony był dzień placka ziemniaczanego, potrawa ta kojarzona jest z kuchnią polską ale ma również odpowiedniki w wielu krajach.
– Placki ziemniaczane to potrawa, która ma długą tradycję w wielu kulturach. Z reguły kojarzone z kuchnią polską, mają również swoje odpowiedniki w innych krajach – np. szwajcarskie „Rösti” czy niemieckie „Reibekuchen”. Historia placków ziemniaczanych sięga XVIII w., kiedy ziemniaki zaczęły zyskiwać na popularności w Europie. Pierwotnie były daniem spożywanym przez biedniejsze warstwy społeczeństwa, ponieważ ziemniaki były tanie i ogólnodostępne, a placki stanowiły szybki i pożywny sposób na ich wykorzystanie. Z biegiem czasu placki ziemniaczane stały się jedną z ulubionych potraw wielu narodów, zmieniając się w danie, które serwuje się na przeróżne sposoby – czytamy na Facebooku w komunikacie Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno– Spożywczych.
(FK)