Mała czarna
Nic tak nie rozgrzewa w chłodne, jesienne wieczory jak wysokogatunkowa arabica w połączeniu z rozgrzewającym kardamonem. Przepis jest prosty. Na dwie miarki kawy sypiemy pół miarki kardamonu. Najlepiej zaparzyć to wszystko w czajniku ciśnieniowym, nazywanym popularnie kafeterką albo makinetką. Dzięki temu naczyniu, możemy na co dzień cieszyć się kawą espresso w domu. Warto dodać, że kardamon jest jedną z najdroższych przypraw używanych w gospodarstwie domowym. Cenią go producenci kosmetyków, alkoholi i potraw. Kardamon nadaje świeży, niepowtarzalny aromat, wpływa kojąco na organizm, uspokaja, niszczy wirusy, poprawia trawienie, wzmacnia organizm, pobudza apetyt, odświeża oddech. Trudno wymienić wszystkie zalety tej niezwykłej przyprawy. – Kardamon, to nieco pikantna, orientalna przyprawa, która nadaje potrawom niepowtarzalny smak – mówi Marek Sochacki, właściciel sklepu „Świat kawy” w Rybniku.
(izis)