Monika jedzie do Brukseli
Projektuje dla firmy Warner Bros, pokazuje kolekcje w Brukseli a na co dzień mieszka i pracuje w Rybniku.
Monika Onoszko jest jedną z czołowych projektantek mody młodego pokolenia. Za kilka dni wyjeżdża do Brukseli, by obok innych, zdolnych młodych projektantów pokazać swoją specjalną kolekcję. Pokaz jest 22 listopada w starej bibliotece przy Parlamencie Europejskim.
To piękne miejsce. Bardzo się cieszę na ten wyjazd –mówi Monika.
Pochodzi z Łodzi, ale już prawie dwa lata związana jest z Rybnikiem. Tu mieszka i projektuje. Za swoje prace zdobywa coraz więcej nagród i wyróżnień.
Zakochałam się w facecie, który mieszka w Rybniku, więc się tu przeprowadziłam – tłumaczy Monika.
Na początku nie wyobrażała sobie, że mogłaby zamieszkać na Śląsku. Ale gdy pierwszy raz przyjechała do Rybnika i zobaczyła mnóstwo zieleni, a zwłaszcza kwietnego pawia i kaczki, zmieniła zdanie.
Bardzo to miasto lubię – deklaruje. Większość czasu spędza w maleńkiej pracowni w centrum Rybnika na projektowaniu. To jej praca i jej pasja. Już jako mała dziewczynka projektowała i wycinała papierowe ubranka dla kartonowych lalek, a potem szyła stroje dla normalnych lalek i pluszaków.
Ogromny wpływ na wybór przeze mnie zawodu miała mama mojej przyjaciółki, która w Łodzi była projektantką. Spędzałam dużo czasu, pomagając jej trochę i, przede wszystkim, obserwując jej pracę – mówi Monika.
Piotr Bukartyk
Jestem lokalnym patriotą i stawiam na wszystko co rybnickie. Jestem za promocją naszego miasta w każdej dziedzinie, także i mody.
Elżbieta Trojniar
Tak się składa, że znam dobrze Monikę, ponieważ mieszkamy w tej samej kamienicy. Jest bardzo ciekawą osobą, indywidualnością, podoba mi się jej kolekcja.
Agata Folwarczny
Monika jest osobą skromną, a przy tym ogromnie twórczą. Podobają mi się jej kolekcje, znam kilka sukienek, które zaprojektowała dla znanych osób.
(ks)