Młodzi literaci do piór!
Tegoroczny temat konkursu brzmi: www.emocjenarozdrożach.pl. Człowiek w labiryncie własnych wyborów”. Celem konkursu jest zachęcenie uczniów do twórczości oraz zwrócenie uwagi na rolę wartości w życiu młodego człowieka.
Poprzednio uczniowie podejmowali się pisania prac na takie tematy jak: „Okolice mojego dzieciństwa”, „Przeciw nienawiści”, „Europa dla początkujących i zaawansowanych”, „Znajome twarze - klisze rzeczywistości”.
Konkurs cieszy się sporym powodzeniem, wystarczy wspomnieć że w ubiegłym roku wpłynęło aż 158 prac.
Aby wziąć udział w konkursie, należy nadesłać pracę (maszynopis lub wydruk komputerowy) opatrzoną godłem, z zaznaczoną kategorią wiekową do 2 marca, na adres: V Liceum Ogólnokształcące, ul. Orzepowicka 15 A, 44-217 Rybnik, z dopiskiem „Konkurs literacki”. W drugiej, opatrzonej tym samym godłem, należy podać imię i nazwisko autora, dokładny adres, wiek oraz adres i numer telefonu szkoły, do której uczęszcza, a także imię i nazwisko nauczyciela-opiekuna.
Jury dokona oceny prac pod względem oryginalności treści i formy w dwóch kategoriach wiekowych. Przewidziane są również nagrody dla opiekunów. Forma pracy konkursowej jest dowolna: miniesej, reportaż, opowiadanie, wywiad, kartka z pamiętnika, list, wiersz.
(kaja)