Od energetyka do historyka
Józef Kolarczyk, pasjonat historii, jest jednym z najbardziej znanych mieszkańców Golejowa.
Zainteresowanie historią oddziedziczył być może po dziadku, który przez wiele lat był sołtysem w Rybnickiej Kuźni i systematycznie prowadził kroniki. – Prawie trzydzieści lat temu, już po śmierci dziadka, udało mi się odzyskać jego zapiski. Zacząłem je przeglądać i tak się zrodziła moja historyczna pasja – wspomina Józef Kolarczyk z Golejowa. Z wyksztacenia i zawodu jest energetykiem. Od 32 lat pracuje w Elektrowni Rybnik. Rybniczanin zasłynął kilka lat temu jako autor książki „Śladami przeszłości ziemi rybnickiej”. Pozycja cieszy się dzisiaj sporą popularnością. Korzystają z niej uczniowie, studenci przy pisaniu prac magisterskich, a także nauczyciele. – Nie pisałem jej dla zarobku czy własnych korzyści. Cieszę się, że inni korzystają z mojej pracy. To przynosi mi wiele radości – mówi autor. Obecnie Józef Kolarczyk przygotowuje materiały o golejowskim kościele pw. Chrystusa Króla, który w tym roku obchodzi 80–lecie istnienia. Dotarł do archiwalnych materiałów „Gościa Niedzielnego” z 1927 roku. – Warto wiedzieć, że nasza świątynia była pierwszą w Polsce, a nawet w Europie poświęconą Chrystusowi Królowi – wyjaśnia Józef Kolarczyk. Na publikację czeka także opracowana przez niego historia rybnickiego szpitala psychiatrycznego.
(izis)