Ślązoki muszą umieć cenić samych siebie
– Jestem naprawdę zdziwiony, że mi się udało w tak młodym wieku otrzymać tę nagrodę. Myślę, że moje życie się nie zmieni, ale fajnie będzie z tym żyć – przyznał Marek Szołtysek, odbierając Złotą Honorową Lampkę Górniczą.
Pisarz i wydawca specjalizujący się w tematyce śląskiej został uhonorowany za: popularyzowanie gwary śląskiej w jej różnych dialektach, wytrwałą pracę nad dokumentacją obyczajów i kultury regionu, zachęcanie do poznawania dziejów tego miejsca na ziemi oraz rozsławianie miasta w kraju poprzez całokształt działalności literackiej i dziennikarskiej.
– Bardzo ważne jest, że ktoś czasami człowieka doceni. Ale trza się też samemu docenić. I to jest to, czego Ślązoki nigdy nie potrafiły robić. Tego trza się nauczyć – stwierdził laureat.
Marek Szołtysek jest autorem ponad 800 felietonów. Współpracuje z Dziennikiem Zachodnim, Gościem Niedzielnym, Echem Miasta i Gazetą Rybnicką. Występuje w programach telewizyjnych, prowadzi audycje w Radiu Katowice. Napisał również 23 książki o Śląsku, które sprzedały się w łącznym nakładzie pół miliona egzemplarzy.
– Do 2015 spokojnie mi wystarczy tematów. Teraz wziąłem się za rośliny – zdradził autor. Marek Szołtysek jest 23 laureatem Złotej Honorowej Lampki Górniczej. Wcześniej nagrodę tę otrzymali m.in. prof. Karol Szafranek, Lidia Grychtołówna, dr Józef Musioł, Henryk Mikołaj Górecki, Czesław Gawlik, Barbara i Marian Rakowie, Piotr Paleczny, Adam Makowicz, Franciszek Pieczka, Wojciech Bronowski. Ubiegłorocznym laureatem był Krzysztof Popek.
Spotkanie inauguracyjne RDL uświetnił musical „Romeo i Julia” w wykonaniu Teatru z Czeskiego Cieszyna.
Beata Mońka