Ślonzoki ło siebie, Ślonsku i po ślonsku
Pod takim tyułem odbędzie się Festiwal Filmowy organizowany przez Koło Leszczyny Ruchu Autonomii Śląska oraz OSP w Bełku.
Święto śląskiego kina trwać będzie od 23 stycznia do 24 lutego. Przegląd twórczości Eugeniusza Klucznioka oraz prezentacja dorobku wielu twórców śląskich, to główny program festiwalu. Patronat honorowy nad imprezą objął sam Kazimierz Kutz.
– Planujemy, by impreza stała się cykliczną, i zamierzamy zaangażować przede wszystkim powiat rybnicki, pierwsza tura odbędzie się w Leszczynach, natomiast kolejna prawdopodobnie w Lyskach – mówi Krzysztof Kluczniok, współorganizator festiwalu.
Pierwsza impreza z udziałem Jana F. Lewandowskiego – „Fenomen kina śląskiego” oraz projekcją „Jak przed wojną” Eugeniusza Klucznioka i udziałem jego twórców odbędzie się 23 stycznia o godz. 18.00 w leszczyńskim Domu Kultury.
Swą obecność na festiwalu zapowiedzieli już: Alojzy Lysko – pisarz, publicysta, animator kultury, polityk, Jan F. Lewandowski – filmoznawca, autor kilkunastu książek o filmie, Jerzy Buczyński – piszący po Śląsku, o śląskiej historii i obyczajach, Henryk Czapla – malujący tzw. „mandale”, Trojoki – śląski zespół muzyczno–kabaretowy, Eugeniusz Kluczniok oraz współtwórcy jego filmów i występujący w nich aktorzy. Sponsorami są: Fundusz Lokalny „Ramża” /w ramach Działaj Lokalnie VI/, Ośrodek Szkolenia Kierowców Grzegorz Płonka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Lesz sp. z o. o., Ruch Autonomii Śląska.
Szczegółowy program pojawi się już wkrótce na łamach naszej gazety.
(li)