Nowoczesne boiska będą już w październiku
Powstanie kompleks sportowy.
Tuż przy Zespole Szkół nr 3 w Czerwionce powstanie kompleks sportowy Orlik. Inwestycja ma zostać zakończona jeszcze w październiku tego roku.
Na boisku piłkarskim ze sztuczną nawierzchnią będzie można grać w piłkę nożną, zaś na boisku wielofunkcyjnym w siatkówkę, koszykówkę i piłkę ręczną. Boisko będzie się znajdować pomiędzy familokami, które również czeka modernizacja w najbliższym czasie. Gmina buduje kompleks w ramach programu „Moje boisko Orlik 2012”, oznacza to, że na wybudowanie boisk otrzyma dotację z ministerstwa sportu i urzędu marszałkowskiego. Koszt inwestycji ma wynieść 1 mln 66 tys. zł, z czego gmina zapłaci jedynie 400 tys. zł. Na przyszły rok planowana jest budowa kolejnego obiektu z programu „Moje boisko Orlik 2012”. Inwestycja zlokalizowana będzie przy Szkole Podstawowej nr 3 w Leszczynach.
Moje Boisko – Orlik 2012 – program rządowo-samorządowy, mający na celu wybudowanie boisk w każdej gminie do 2012 roku. Ogłosił go w expose premier Donald Tusk. Projekt zakłada budowę ogólnodostępnych, bezpłatnych kompleksów boisk sportowych wraz z szatniami i zapleczem socjalnym, w każdej gminie na terenie całego kraju. Założeniem programu jest udostępnienie dzieciom i młodzieży nowoczesnej infrastruktury sportowej w celu aktywnego uprawiania sportu.
(luk)