Wielkopolskie przysmaki
Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych był gospodarzem konkursu kulinarnego.
Rolady ziemniaczane z nadzieniem i boczek rolowany przygotowane przez Kornelię Adamczyk i Dariusza Tokarza z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Gliwicach okazały się najlepszymi daniami Międzyszkolnego Konkursu Kulinarnego „Polskie Jadło”.
W konkursie zmierzyło się siedem drużyn. Oprócz ekipy z Gliwic swoje kulinarne talenty prezentowali uczniowie z Żor, Jastrzębia, Raciborza, Dąbrowy Górniczej, Rybnika, a nawet czeskiego Bohumina. Marcińskie rogale, chrust, zupa ziemniaczana, zrazy, kluchy na lumpie – to tylko niektóre z przyrządzonych przez uczniów dań. Ich zadanie polegało na przygotowaniu potraw kuchni wielkopolskiej. Reprezentujące rybnicki „ekonomik” trzecioklasistki Patrycja Palkowska i Emilia Groborz przyrządziły gołąbki z kaszą, boczkiem i grzybami oraz faworki. – Ale to takie niezwykłe faworki – śmieje się Palkowska, ale nie chce zdradzić receptury. – Najważniejsze, żeby gotować z pasją – dodaje jej koleżanka. Obie wierzą, że dzięki swojej pasji będą kiedyś szefami kuchni w czterogwiazdkowych restauracjach. A na razie jak tylko mają okazję podpatrują swoich kulinarnych idoli – Emilia – Pawła Okrasę, a Patrycja– Roberta Makłowicza. I sprawdzają się w konkursach. Ten był ich pierwszym o międzyszkolnej randze. I tym razem wyżej oceniono gości. Wygrali gliwiczanie, drugie miejsce zdobył duet z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej, a trzecie – Středni Škola z Bohumina. – Wcześniejsze edycje naszego konkursu były poświęcone daniom śląskim i pomorskim. Co będzie w przyszłym roku? Jeszcze nie zapadła decyzja, ale mamy jeszcze kilka regionów, z których możemy czerpać pomysły – zauważa Zyta Zyman, organizatorka konkursu, który jest też okazją do wymiany doświadczeń dla nauczycieli przedmiotów gastronomicznych.
Beata Mońka