Szachistki na medal
Zawodniczki rybnickiego Miejskiego Klubu Szachowego zdobyły Mistrzostwo Polski.
Rybnickie szachistki okazały się najlepszą drużyną w kraju. Mistrzowski wynik sprawił, że otrzymały nominację do startu w przyszłorocznym klubowym Pucharze Europy.
Drużynowe Szachowe Mistrzostwa Polski rozegrano we Wrocławiu. Rybnicki klub reprezentowały tam: Monika Bobrowska-Soćko, Karina Szczepkowska-Horowska, Agnieszka Matras-Clement, Anna Krupa i Angelika Dziodzio. – Byliśmy jedyną drużyną, w której rywalizowały wyłącznie wychowanki klubu – przyznaje Piotr Bobrowski, prezes klubu.
W turnieju wystartowało dziewięć zespołów klubowych, a rybniczanki od początku były stawiane w roli faworytek obok gospodyń, szachistek Polonii Wrocław. To jednak drużyna Prefrow MKSz Rybnik okazała się najlepszym teamem w turnieju, nie przegrywając żadnego pojedynku – jedynie z drużyną z Wrocławia padł wynik remisowy. – Ostatnio już rzadziej pojawiam się na turniejach, poświęcając się bardziej pracy z młodymi adeptami naszej dyscypliny. Jednak wynik jaki udało mi się osiągnąć sprawił, że znów myślę o częstszym starcie w zawodach – opowiada Agnieszka Matras-Clement, która osiągnęła w zawodach świetny wynik, wygrywając swoje wszystkie mecze i uzyskując najwyższy wynik rankingowy.
W turnieju wystartowało dziewięć zespołów klubowych, a rybniczanki od początku były stawiane w roli faworytek obok gospodyń, szachistek Polonii Wrocław. To jednak drużyna Prefrow MKSz Rybnik okazała się najlepszym teamem w turnieju, nie przegrywając żadnego pojedynku – jedynie z drużyną z Wrocławia padł wynik remisowy. – Ostatnio już rzadziej pojawiam się na turniejach, poświęcając się bardziej pracy z młodymi adeptami naszej dyscypliny. Jednak wynik jaki udało mi się osiągnąć sprawił, że znów myślę o częstszym starcie w zawodach – opowiada Agnieszka Matras-Clement, która osiągnęła w zawodach świetny wynik, wygrywając swoje wszystkie mecze i uzyskując najwyższy wynik rankingowy.
Bardzo dobrze spisała się również Monika Bobrowska-Soćko, zdobywając cztery punkty. To obecnie najbardziej utytułowana rybnicka szachistka, a zarazem liderka drużyny. Już jako juniorka zdobyła dla Rybnika siedem medali w Mistrzostwach Świata i Europy – we wszystkich kolorach, posiada tytuł arcymistrza męskiego i od lat zalicza się do ścisłej czołówki światowej.
Świetny wynik uzyskany we Wrocławiu sprawił, że rybnickie szachistki otrzymały nominację do startu w klubowym Pucharze Europy. W przyszłym roku przed klubem szachowym stoi jeszcze jedno wielkie wyzwanie – Rybnik będzie bowiem gospodarzem Szachowych Mistrzostw Europy do lat 7, które odbędą się w czerwcu. Mistrzynie Polski po turnieju spotkały się z prezydentem miasta. – Rybnik nie tylko żużlem, ale i szachami stoi – przyznał Adam Fudali.
Marcin Mońka