Zaczyna brakować młodych
Koło Gospodyń Wiejskich w Szczejkowicach powstało w 1954 roku. Należało do niego 10 pań, obecnie jest ich 50. Najmłodsza członkini ma 41 lat, najstarsza – 88. Pierwszą przewodnicząca była Klara Kwaśny, obecnie funkcję tę sprawuje Maria Fojcik, która szefuje kołu od 17 lat. Przed laty panie prowadziły dzieciniec na czas żniw, zorganizowały wypożyczalnię sprzętu gospodarstwa domowego, rozprowadzały pisklęta i pomagały przy budowie Wiejskiego Domu Kultury w Szczejkowicach. W latach 80 nawiązały stałą współpracę z terenowym kołem PCK i Klubem Honorowego Krwiodawstwa. Wyjeżdżały na wczasy nad morze, odwiedzały szkółki ogrodnicze, giełdy kwiatów. W 2000 r. wyruszyły na pielgrzymkę do Włoch. W ostatnich latach tradycja wyjazdów nie zaginęła, choć tak dalekich wypraw raczej już nie planują. Za to hucznie obchodzą Dzień Kobiet i Dzień Matki, na które zapraszają także panie ze Związku Emerytów i Rencistów. W corocznych biesiadach bierze udział ponad sto osób. Punktem obowiązkowym są również dożynki, w których przygotowane koło bardzo się angażuje. Panie wchodzą też w skład szczejkowickiej reprezentacji, uczestniczącej w Turnieju Wsi. – To coś nowego. Takiej imprezy wcześniej nie było, a my lubimy żartować, więc się angażujemy w przygotowania – zauważa Maria Fojcik.
Gospodynie ze Szczejkowic nie wymigują się również od konkursów kulinarnych. Jak tylko mają okazję, chwalą się swoimi najlepszymi przepisami. Kilka pań z koła z sukcesem występuje w zespole „Familijo”, który podbija ostatnio serca publiczności musicalem „Zolyty”. Członkinie koła żałują tylko jednego. – Niestety, zaczyna brakować w naszym kole młodych. Od dzisiejszych dwudziesto- i trzydziestolatek słyszymy, że mają dom, rodzinę, pracę i nie mają czasu na spotkania. Co będzie z kołem za 10, czy 20 lat, jak zabraknie naszych następczyń? – martwią się gospodynie ze Szczejkowic.
***
Przepis Teresy Polok na kołocz z dekom
Składniki:
0,5 kg mąki, 10 dag cukru, 5 dag drożdży, 1 cukier waniliowy, 0,25 l mleka, 15 dag masła, 2 jajka, szczypta soli
Posypka:
40 dag mąki, 20 dag cukru, 20 dag masła, 1 cukier waniliowy, 1 żółtko, szczypta drożdży i soli
Masa serowa:
1 kg sera, 20 dag cukru, 4 jajka, 2 cukry waniliowe, 10 dag rodzynek, 5 dag masła, starta skórka z 1 cytryny, szczypta soli, 1 garść mąki krupczatki
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto zgnieść i zostawić w ciepłym pomieszczeniu do wyrośnięcia. Składniki na posypkę wygnieść i formować w kulki. Masa serowa: ser zmielić, dodać pozostałe składniki, wgnieść i wyłożyć na blachę z wyrośniętą warstwą ciasta (ciasto podzielić na dwie części i przełożyć masą ). Na górze ułożyć posypkę. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut.
(bea)