Dzisiaj każdy umie piec ciasta
Koło gospodyń wiejskich z Łukowa.
Dwadzieścia dwa lata liczy sobie Koło Gospodyń Wiejskich z Łukowa. Z początku koło było połączone z KGW Czernica i liczyło około 100 członkiń. W 1988 roku doszło do wyodrębnienia się KGW Łuków, które zaczęło żyć własnym życiem. W chwili obecnej koło skupia 27 osób i cztery członkinie honorowe. Najstarsza jest pani Berta Mrozek. Stowarzyszenie posiada już dwie kroniki: starszą i młodszą. W kronikach gospodynie mają spisaną całą swoją historię, wycinki prasowe i dyplomy zdobyte na występach. Kiedyś każda nowa kandydatka do koła musiała przejść chrzest. – Pamiętam, że nazywam się Salomeja – mówiła nam jedna pani. – A ja Klotylda – dodała druga. – O jo już nie pamiętom – skwitowała trzecia. – Staramy się uczestniczyć w życiu naszej miejscowości i gminy. Współpracujemy z naszym sołtysem Adamem Grzebcem, który co roku na dzień kobiet daje każdej z nas piękne prymulki – mówi pełniąca obowiązki prezesa pani Izabela Nowak. Starsze panie wspominają, że kiedyś wstępowało się do stowarzyszenia z różnych powodów. Niektóre chciały się nauczyć gotować, bo nie było książek, z których mogłyby się tego nauczyć. Dzisiaj każdy umie piec ciasta, wtedy potrzebny był wzór do naśladowania. Inne członkinie wstępowały do koła z uwagi na sprzęty, które koło mogło „załatwić”. Były to na przykład deficytowe garnki z Huty Silesia. Gospodynie idą jednak z duchem czasu. W zeszłym roku organizowały pokazy kosmetyków, nowoczesnych pomocy kuchennych, czy sprzętów leczniczych. Niechętnie jednak dzielą się przepisami, jak mówią: każdy umie gotować. Z osiągnięć panie mogą pochwalić się I miejscem w gminnym konkursie gwary śląskiej, co pozwoliło im również na występ w powiatowym finale.
Przepis pani Anieli Appel na warkocz z mięsem
Składniki:
Ciasto: 250g mąki, 1/2 kostki margaryny, 1/2 szklanki gęstej śmietany, szczypta soli.
Ciasto: 250g mąki, 1/2 kostki margaryny, 1/2 szklanki gęstej śmietany, szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Ciasto zagnieść i schłodzić najmniej na 2 godziny w lodówce. 0,5kg mięsa wieprzowego mielonego dodać 1 jajko, przyprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na kwadracie 40x30cm, mięso wyłożyć na połowie szerokości, drugą częścią ciasta przykryć mięso. Brzegi mocno zacisnąć. Przekroić na trzy równe pasy i lekko obtoczyć w mące. Z pasów zapleść warkocz zaczynając od środka. Gotowy warkocz położyć na blachę i posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 30 minut w 200 stopniach C. Gotowy warkocz polać ketchupem w poprzeczne pasy.
Ciasto zagnieść i schłodzić najmniej na 2 godziny w lodówce. 0,5kg mięsa wieprzowego mielonego dodać 1 jajko, przyprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na kwadracie 40x30cm, mięso wyłożyć na połowie szerokości, drugą częścią ciasta przykryć mięso. Brzegi mocno zacisnąć. Przekroić na trzy równe pasy i lekko obtoczyć w mące. Z pasów zapleść warkocz zaczynając od środka. Gotowy warkocz położyć na blachę i posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 30 minut w 200 stopniach C. Gotowy warkocz polać ketchupem w poprzeczne pasy.
(ska)