Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 14 (174) Data wydania: 06.04.10

Wykluwają się w soboty

Nowoczesne wylęgarnie zastąpiły jajkom kurę. Obserwacja natury pozwoliła na regulację terminu wylęgu piskląt.
W gospodarstwie państwa Piechaczek z Godowa (powiat raciborski) czeka na wylęgnięcie około 72 tysiące kurczaczków. Wylęgarnie prowadzą od około dwudziestu lat. Klienci po pisklęta przyjeżdżają tu z całego regionu. Po wejściu Polski do Unii Europejskiej całe gospodarstwo zostało przystosowane do nowych wymogów. W Godowie praca odbywa się na trzy zmiany, wszystko po to aby jajka miały jak najlepsze warunki do rozwoju. – Aparatura, której używamy naśladuje matkę naturę. Czasem nawet ją przewyższa – mówi nam Jan Piechaczek, właściciel Zakładu Wylęgu Drobiu. Wylęgania drobiu to proces, na który się składa kilka etapów. Większość czynności jest zautomatyzowana.
 
Kiedy kura jajo zniesie
 
Pracownicy wylęgarni każdego dnia zbierają jaja z kurników, gdzie harcują koguty z kurami, i przenoszą je do magazynu. Temperatura ciała wysiadającej jajo kury to ok 38  stopni Celsjusza, w magazynie panuje temperatura ok 15 st. C. Przez taką zmianę temperatury w jajkach nie zachodzi proces rozwoju zarodka. Czekają sobie razem aż do dnia, kiedy całą grupą zostaną przeniesione w następne miejsce.
 
21 dni wylęgu
 
Po kilku dniach w chłodnym magazynie, jajka przenosi się do komory lęgowej. W temp 37,6 wylegują się tam przez 18 dni. Układa się je w specjalnych ramkach na wózkach, w pozycji pionowej z komorą powietrza u góry. Zamknięte są w aparatach wylęgowych, które ciągle kontrolują temperaturę, wilgotność, przepływ powietrza, a także naturalny ruch. W dwóch aparatach  Piechaczków jest schowanych w sumie 72 tysiące jajek.
 
W osiemnasty dzień jajka są prześwietlane. Metoda ta polega na skierowaniu wąskiego strumienia światła na skorupkę, przez co staje się ona lekko przezroczysta. Sprawne oko gospodarza łatwo wyłapuje jajka z których nie będzie kurek. Następnie przekłada się jajka do komory klujnikowej.  – Już na tym etapie wyczuwalne są ruchy piskląt – mówi Teresa Piechaczek, współwłaścicielka ZWD. Przez kolejne trzy dni, leżąc sobie w wygodnej poziomej pozycji, kurki przygotowują się na wyjście na świat. Dokładnie dwudziestego pierwszego dnia cyklu wszystkie dzioby są na wierzchu.
 
Ciekawostki
- Kury ogólnoużytkowe niosą ok 250 jaj rocznie. Co roku hodowcy wymieniają całą obsadę kurnika, jest to zabieg profilaktyczny.
- W kurniku na 10 kur przypada 1 kogut.
- W wylęgarniach obowiązuje jednokierunkowa droga. Droga, którą wychodzą z wylęgarni pisklaki nie może się krzyżować z drogą, którą przyszły jaja.
- Już jednodniowe pisklęta są szczepione przez weterynarza.
- Istnieją rasy autoseksingowe, których  jednodniowe pisklęta  różnych płci, różnią się między sobą kolorem puchu.
 
(woj)