Kiedyś były rajtuzy
Koło gospodyń wiejskich z Gaszowic.
Gaszowickie KGW działa już prawie 60 lat, tak przynajmniej wynika ze starych dokumentów. W przyszłym roku będzie świętować swój kolejny jubileusz. Aktualnie w kole funkcję przewodniczącej sprawuje Maria Faucz. Jest tak już 16 lat. Największa liczebność członkiń przypadała na czas stanu wojennego. Było ich wtedy około 130, a zapisywały się do koła głównie ze względu na kawę i rajstopy, które można było dostać za darmo w kole. Koło przewodniczy Gminnej Radzie Kobiet, w której skład wchodzą wszystkie koła w gminie oraz KGW Jejkowice, a której przewodniczy Renata Adamczyk. Na dzień dzisiejszy stowarzyszenie zrzesza 45 pań, z których najstarsza jest Janina Mikołajczyk (83 l.), a najdłużej w kole zasiada Elżbieta Szkuta. Gospodynie mają swój sztandar, który w połowie dzielą z miejscowym Kółkiem Rolniczym. – Też borykamy się z brakiem młodych członkiń, ale cały czas działamy. Na naszych spotkaniach często organizujemy różne prezentacje np. nowoczesnego wyposażenia kuchni, czy ręcznych robótek. Do naszego Koła należy również 6 pań spoza naszej gminy. Tak się im u nas spodobało, że postanowiły się zapisać – mówi przewodnicząca Maria Faucz. Roczna składka w Gaszowicach wynosi 20 zł. Spotkania urodzinowe odbywają się co miesiąc. Tam gospodynie przynoszą ciasta, które nigdy się nie powtarzają. Ostatnio Koło, tak jak gmina, nawiązało współpracę z miastem partnerskim Bruntal w Czechach. Panie starają się pomagać w organizacji każdej ważnej imprezy, w dożynkach gminnych, w Dniu Kobiet, w Spotkaniu Seniorów, Dniu Matki itd. Organizują również pielgrzymki do Lichenia i wczasy. W tym roku planują wspólny wypad do nadmorskiego Darłówka.
Przepis Marii Faucz na nalewkę z aronii
Składniki:
600 g mrożonej aronii (mrożona traci cierpkość), 1,5 l wody, 200 szt liści z wiśni (muszą być zielone i świeże), 800 g cukru (lub więcej, przy 1kg nalewka jest bardzo słodka), 25 g kwasku cytrynowego, 0,7 l spirytusu
600 g mrożonej aronii (mrożona traci cierpkość), 1,5 l wody, 200 szt liści z wiśni (muszą być zielone i świeże), 800 g cukru (lub więcej, przy 1kg nalewka jest bardzo słodka), 25 g kwasku cytrynowego, 0,7 l spirytusu
Sposób przygotowania:
Liście wiśni i aronię zagotować w wodzie i przecedzić. Dodać cukier i kwas cytrynowy. Ponownie przegotować. I wystudzić. Dodać 0,7 l spirytusu i wymieszać. Nalewkę najlepiej dodawać do herbaty w zimowe wieczory.
Liście wiśni i aronię zagotować w wodzie i przecedzić. Dodać cukier i kwas cytrynowy. Ponownie przegotować. I wystudzić. Dodać 0,7 l spirytusu i wymieszać. Nalewkę najlepiej dodawać do herbaty w zimowe wieczory.
(ska)