Nie umieją śpiewać, za to dobrze gotują
Koło gospodyń wiejskich z Dzimierza.
Koło Gospodyń Wiejskich z Dzimierza w zeszłym roku obchodziło swoje 40-lecie. Działa już od 1969 roku. Najstarszą członkinią jest Amalia Bugdoł, która ma obecnie 96 lat. Najmłodszą czonkinią jest Małgorzata Surma, o której pisaliśmy w ostatnim numerze naszego tygodnika. Jak większość kół, także i to boryka się z problemem braku młodych osób w swoich szeregach. Wszystkie członkinie są po czterdziestce. – Za naszych czasów nie było problemu. Mama powiedziała idziesz ze mną na spotkanie koła gospodyń i nie było wyjścia. Teraz nie ma czym zachęcić młodych kobiet – mówi Halina Wajner. Koło angażuje się w prawie każdą miejscową imprezę. Najbardziej w coroczne dożynki. Czterdzieści lat temu, kiedy stowarzyszenie rozpoczynało swoją działalność, zrzeszało aż 109 członkiń. Wtedy przewodniczącą była Maria Świdergoł. W chwili obecnej koło zrzesza 35 osób, z czego około 20 pań aktywnie się udziela. Nie prowadzą comiesięcznych spotkań, tylko w razie potrzeby. Spotykają się w miejscowej remizie OSP i aktualnie czekają na zakończenie trwającego w niej remontu. Chciałyby, aby znalazła się dla nich specjalna gablota, w której wywiesiłyby wszystkie swoje dyplomy. Koło prowadzi również swoją kronikę i dokładne rejestry czonkiń od 1969 roku. – Wszystkie jesteśmy piękne i umiemy dobrze gotować, czym rekompensujemy sobie brak umiejętności wokalnych – tłumaczy przewodnicząca Łucja Skorupka.
Przepis Łucji Skorupki na święcelinę z chrzanem
Składniki:
30 dag szynki domowej, 20 dag sera żółtego, 4 jajka ugotowane, 1 litr maślanki, 1 mała śmietanka, chrzan według uznania, sól, pieprz
30 dag szynki domowej, 20 dag sera żółtego, 4 jajka ugotowane, 1 litr maślanki, 1 mała śmietanka, chrzan według uznania, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Poświęcone szynkę, jajka oraz ser pokroić na kostkę. Dodać chrzan. Dodać maślankę oraz śmietanę. Posolić i dodać pieprz. Wszystko razem wymieszać. Im więcej dodamy chrzanu, tym święcelina będzie pikantniejsza. Jest to tradycyjny przysmak wielkanocny od 45 lat.
Poświęcone szynkę, jajka oraz ser pokroić na kostkę. Dodać chrzan. Dodać maślankę oraz śmietanę. Posolić i dodać pieprz. Wszystko razem wymieszać. Im więcej dodamy chrzanu, tym święcelina będzie pikantniejsza. Jest to tradycyjny przysmak wielkanocny od 45 lat.
(ska)