Początki były trudne
Koło gospodyń wiejskich ze Szczerbic.
Był rok 1949, trudne powojenne lata. Powrót do normalnego życia przychodził niełatwo. Jednak któregoś dnia kobiety wsi Szczerbice, po ciężkiej pracy na roli, zebrały się w grupę. Celem tej grupy była poprawa warunków życia kobiet na wsi. Panie założyły więc związek, który początkowo nosił nazwę Związek Matki Polki, a w późniejszym czasie został nazwany Kołem Gospodyń Wiejskich. Na czele związku stanęła pani Małgorzata Kobyła. Na początku, z powodu braków lokalowych, spotkania odbywały się w domach poszczególnych członkiń. W chwili obecnej sytuacja diametralnie się zmieniła. Gospodynie spotykają się w remizie miejscowej OSP, a czasem w Szkole w Szczerbicach, za co są bardzo wdzięczne dyrektorce placówki i prezesowi OSP. Biorą udział w uroczystościach Bożego Ciała, pokazach potraw regionalnych „Nasze kulinarne dziedzictwo” oraz obchodach Dnia Górnika. Koło organizuje wycieczki turystyczne, pielgrzymki i wyjazdy na różne wystawy. Rokrocznie panie włączają się w czynną organizację Dożynek Gminnych, podczas których przygotowują korony oraz ozdabiają wozy korowodu. Członkinie koła organizują też Dzień Matki, na który zapraszają najstarsze mieszkanki wsi. Ważnym wydarzeniem w życiu koła jest „Gminny Turniej Kół Gospodyń Wiejskich”, na którym prezentowane są pokazy kabaretowe. Szczerbickie koło zrzesza 45 członkiń. Najstarsza i najmłodsza pani to jednocześnie teściowa i synowa. Najstarsza ma 85 lat, a najmłodsza 40. – Potrzeba nowych młodszych członkiń, aby tradycje kultywowane z pokolenia na pokolenie nie zanikły. Nie spotykamy się co miesiąc, ale organizujemy okolicznościowe poczęstunki, np. spotkanie opłatkowe. Na te spotkania przygotowujemy ciasta oraz obiad dla wszystkich pań – mówi przewodnicząca Janina Strzelec.
Przepis pani Doroty Kowalskiej na Bigos na piwie
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej, 1 kg (pół główki) kapusty białej, 0,25 l piwa, 60 dag boczku, 1 kg karczku, 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz
1 kg kapusty kiszonej, 1 kg (pół główki) kapusty białej, 0,25 l piwa, 60 dag boczku, 1 kg karczku, 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć, przyprawić i dodać do kapusty. Dodać piwo i gotować na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać.
Kapustę zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć, przyprawić i dodać do kapusty. Dodać piwo i gotować na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać.
(ska)