Wszędzie nas pełno
Koło gospodyń wiejskich z Pstrążnej.
Koło Gospodyń Wiejskich w Pstrążnej obchodziło w zeszłym roku jubileusz 55-lecia. Kilka lat temu powstał również zespół Melodia, odnoszący sukcesy zarówno w regionie, jak i za granicą.
– Kiedyś życie kobiet na wsi zupełnie inaczej wyglądało. Założenie koła gospodyń było bardzo dobrą decyzją, bo jak wiadomo, w zasadzie niczego nie można było kupić. Ideą naszego koła było łatwiejsze zdobywanie różnych przedmiotów codziennego użytku. Taniej można było zakupić pasze dla zwierząt, załatwiano urodzajne odmiany drzewek owocowych, kwiaty oraz przyczepami przywożono garnki z Huty Silesia, które były towarem deficytowym. Koło te towary sprowadzało i rozdzielało między mieszkańców. Dlatego w początkowej fazie istnienia członkiń było aż 108. KGW było wtedy praktycznie najważniejszym związkiem we wsi – zdradza nam historię stowarzyszenia przewodnicząca Agnieszka Rusok. Aktualnie koło, tak jak i kiedyś, organizuje okolicznościowe spotkania z okazji Dnia Kobiet, Dnia Matki, Świąt Bożego Narodzenia i wielu innych. Związek współpracuje ze Stowarzyszeniem LYSKOR. Panie wspomagają także sołtysa w organizacji różnego rodzaju imprez. Najwięcej pracy mają podczas przygotowania dożynek. Od gospodyń wyszła również inicjatywa utworzenia herbu Pstrążnej w centrum miejscowości. Początkowo był to herb kwiatowy, ale ze względu na koszty później zmieniono kwiaty na ozdobne kamienie. Stowarzyszenie zrzesza obecnie 30 członkiń. Najstarsza ma 86, a najmłodsza 29 lat. Średnia wieku jednak nie jest niższa niż 50 lat. Głównym elementem koła, reprezentującym Pstrążną w różnych miejscach kraju jest zespół wokalny Melodia. Grupę wspierają również panowie, których nie mogło zabraknąć na pamiątkowym zdjęciu. Zespół często odwiedza Ośrodek Pomocy Społecznej w Lyskach, uświetnia każdą ważną imprezę w gminie oraz pokazuje klasę na uroczystościach w Czechach. W tym roku, tak jak w poprzednim, grupa wybiera się na Międzynarodowy Przegląd Pieśni Maryjnej do Luchaczowic.
Przepis Agnieszki Rusok na śledzie pod pierzynką
Składniki:
30 dag śledzi typu matias, 6 dużych ziemniaków, 6 dużych marchewek, 2 duże cebule, majonez, 5 ugotowanych jaj, natka pietruszki
30 dag śledzi typu matias, 6 dużych ziemniaków, 6 dużych marchewek, 2 duże cebule, majonez, 5 ugotowanych jaj, natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i marchewkę obrać i ugotować. Śledzie pokroić i ułożyć do szklanej misy. Cebulę pokroić i ułożyć na śledziach, posmarować majonezem. Następnie potrzeć na to marchewkę (na grubych oczkach) i znowu posmarować majonezem. To samo należy zrobić z ziemniakami. Na końcu potrzeć trzeba jajka i posypać z wierzchu drobno siekaną pietruszką.
Ziemniaki i marchewkę obrać i ugotować. Śledzie pokroić i ułożyć do szklanej misy. Cebulę pokroić i ułożyć na śledziach, posmarować majonezem. Następnie potrzeć na to marchewkę (na grubych oczkach) i znowu posmarować majonezem. To samo należy zrobić z ziemniakami. Na końcu potrzeć trzeba jajka i posypać z wierzchu drobno siekaną pietruszką.
(ska)