Mężowie służą pomocą
Koło gospodyń wiejskich z Pieców.
Z końcem ubiegłego roku Koło Gospodyń Wiejskich z Pieców przeżywało swoje 50-lecie. Wszystkie panie bawiły się wspólnie na wystrzałowej potańcówce, ale organizacja najlepszych we wsi imprez to tylko część ich działalności. – Nie mamy u nas ani straży ani klubu sportowego, więc koło gospodyń jest jedynym działającym we wsi stowarzyszeniem. Na naszych barkach spoczywa więc organizacja i pomoc przy różnych uroczystościach – mówi przewodnicząca Magdalena Neuman. Warto wymienić kilka z owych uroczystości. Są to na przykład: Dzień Matki, Dzień Seniora, dożynki, spotkania opłatkowe i oprawa uroczystości Bożego Ciała. W zeszłym roku wspólnie z Radą Sołecką panie zorganizowały Sylwestra do białego rana. – Koło wspomaga również działalność naszej świetlicy. Na dzień dziecka dla naszych wychowanków gospodynie pieką ciasta i organizują czas milusińskim – mówi pani sołtys Gabriela Oślizło. Początki stowarzyszenia, tak jak u innych kół gospodyń do łatwych nie należały. Pierwszą przewodniczącą była Anna Tytko. Za jej kadencji koło zrzeszało ponad 80 członkiń. Później czasy się zmieniały, skład związku również. Dzisiaj w kole działa 30 pań, z których najstarszą jest honorowa członkini Maria Zdziebczok. Najmłodszą z kolei jest Agnieszka Strokosz, która wstąpiła do stowarzyszenia w zeszłym roku. Gospodynie gotować potrafią ale gorzej wychodzą im prace naprawcze. Jak mówią, bez mężów nie dałyby rady. Panowie pomagają również w organizacji niektórych imprez, za co członkinie są niezwykle wdzięczne. Spotkania przy kawie odbywają się co miesiąc, a jeśli trzeba coś przygotować, częściej.
Przepis Magdaleny Neuman na ciasto z kremem jogurtowym
Składniki:
biszkopt – 5 jaj, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki ( jajka z cukrem ubić do uzyskania bardzo gęstej piany, wymieszać z mąką i upiec)
biszkopt – 5 jaj, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki ( jajka z cukrem ubić do uzyskania bardzo gęstej piany, wymieszać z mąką i upiec)
Krem:
0,5l śmietany kremówki, 0,5l jogurtu brzoskwiniowego, 8 łyżeczek żelatyny, cukier, 1 puszka, brzoskwiń, dodatkowo 1 śmietana kremówka, 1 galaretka brzoskwiniowa, czekolada
0,5l śmietany kremówki, 0,5l jogurtu brzoskwiniowego, 8 łyżeczek żelatyny, cukier, 1 puszka, brzoskwiń, dodatkowo 1 śmietana kremówka, 1 galaretka brzoskwiniowa, czekolada
Sposób przygotowania:
Kremówkę ubić, dodać do niej 3 łyżki cukru. Następnie dodać jogurt i pół szklanki syropu z brzoskwiń. Żelatynę rozpuścić w wodzie. Pokroić brzoskwinie w kostkę i wszystko (łącznie z żelatyną) wymieszać. Masę rozprowadzić na biszkopcie. Na koniec należy ubić 1 śmietanę z galaretką. Masę położyć na kremie. Dodatkowo posypać dla ozdoby potartą czekoladą.
Kremówkę ubić, dodać do niej 3 łyżki cukru. Następnie dodać jogurt i pół szklanki syropu z brzoskwiń. Żelatynę rozpuścić w wodzie. Pokroić brzoskwinie w kostkę i wszystko (łącznie z żelatyną) wymieszać. Masę rozprowadzić na biszkopcie. Na koniec należy ubić 1 śmietanę z galaretką. Masę położyć na kremie. Dodatkowo posypać dla ozdoby potartą czekoladą.
(ska)