Mamy wszystko co najlepsze
Koło gospodyń wiejskich z Popielowa – Radziejowa.
Koło Gospodyń Wiejskich w Popielowie – Radziejowie powstało 14 września 1945 roku. Cel, jaki wyznaczyły sobie członkinie, to podnoszenie kultury rolnej, poziomu życia społecznego i kulturalnego oraz niesienie pomocy w codziennym życiu. Na początku koło liczyło 20 członkiń, jednak z czasem przybywało ich coraz więcej. W chwili obecnej stowarzyszenie zrzesza 80 pań oraz 20 członkiń honorowych, z których najstarsza ma 94 lata. Przewodniczącą koła jest Helena Spandel. Lista dokonań koła w minionych latach do chwili obecnej jest bardzo długa. Organizacja przepracowała wiele godzin w czynie społecznym na rzecz lokalnej społeczności. Panie pomagały przy budowie remizy OSP, oddaniu do użytku nowej szkoły oraz adaptowaniu pomieszczeń ośrodka zdrowia. Do roku 1998 koło działało pod sztandarem Stowarzyszenia Polek, ufundowanym w 1936 roku, a przekazanym przez panią Annę Ucher, która z narażeniem życia przechowywała go podczas okupacji hitlerowskiej. Wystawiano go później na różnych uroczystościach. Nowy sztandar ufundowany został razem z miejscowym Kółkiem Rolniczym w 1998 roku, zaś poprzedni podarowano Muzeum w Rybniku. Od początku istnienia koła pielgrzymowano do sanktuariów, mimo niesprzyjającego klimatu politycznego do takich przedsięwzięć. W takich sytuacjach panie używały fortelu: w celu podróży uwzględniano zwiedzenie jakiegoś dużego zakładu pracy, w bliskiej odległości świętego miejsca. Obecnie koło urządza konkursy na najlepiej zadbane przydomowe ogródki oraz organizuje imprezy: biesiady, wieczornice, obchody Dnia Matki i Dnia Kobiet. Tradycją stały się organizowane co roku, wspólnie z Kółkiem Rolniczym, Dożynki. Do roku 2000 gospodynie prowadziły również wypożyczalnię sprzętu gospodarstwa domowego.
Przepis Heleny Spandel na Kruchą tartę
Składniki na 5 porcji:
0,5 kg mąki, kostka margaryny, 2 żółtka, 20 dag cukru, 1/3 szklanki, kwaśnej śmietany, łyżeczka proszku do pieczenia, budyń śmietankowy, 0,5 szklanki mleka, 20 dag owoców sezonowych
0,5 kg mąki, kostka margaryny, 2 żółtka, 20 dag cukru, 1/3 szklanki, kwaśnej śmietany, łyżeczka proszku do pieczenia, budyń śmietankowy, 0,5 szklanki mleka, 20 dag owoców sezonowych
Sposób przygotowania:
Połączyć mąkę z margaryną, żółtkami, cukrem, śmietaną i proszkiem do pieczenia. Zagnieść kulę i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Natłuszczoną tortownicę wylepić ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Upiec tartę na złoty kolor. Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu. Wymieszać z owocami i wlać na upieczoną tartę.
Połączyć mąkę z margaryną, żółtkami, cukrem, śmietaną i proszkiem do pieczenia. Zagnieść kulę i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Natłuszczoną tortownicę wylepić ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Upiec tartę na złoty kolor. Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu. Wymieszać z owocami i wlać na upieczoną tartę.
(ska)