U nas tradycja nie zginie
Przy Szkole Podstawowej w Czernicy aktywnie działa Koło Regionalne, zainicjowane przez obecną dyrektor Iwonę Witek.
Na spotkaniach koła uczniowie mają okazję poznać tradycje, kulinaria oraz historię miejscowości i regionu. – Zajęcia prowadzimy w oparciu o książkę „Czernica – dzieje miejscowości i szkoły”, którą opracowała Hanna Mordeja oraz o autorski program Iwony Witek „Moja mała ojczyzna”. W spotkaniach uczestniczą uczniowie klas II i III. Z jednej strony chcemy uczyć ich poprawnej wymowy, a na zajęciach regionalnych pielęgnować gwarę i historię, aby mogli je później przekazać swoim dzieciom. Najbardziej zapadło im w pamięć spotkanie z piekarzem – Czesławem Lampertem, który uczył dzieci jak wypiekać chleb według starych receptur. Przed świętami razem z mamami uczestnicy piekli ciasteczka. Najbardziej cieszyli się, kiedy mogli skosztować smakołyków, które sami przygotowali – mówiła Iwona Kwiatoń, wychowawca zajęć regionalnych. Czernicka szkoła może pochwalić się również jedyną w swoim rodzaju regionalną kuchnią. Sala została wyposażona w oryginalne sprzęty, pochodzące od mieszkańców. Nie jest to tylko muzeum. W klasie uczniowie gotują, przygotowują przetwory oraz wykonują prace plastyczne.
(ska)