Rybniczanka w Indonezji
Uczennica I Liceum uczestniczyła w konferencji na wyspie Bali w Indonezji.
Przygoda rozpoczęła się awansem szkolnej reprezentacji do trzeciego etapu XXXII Wojewódzkiego Drużynowego Turnieju z Fizyki o Puchar Dyrektora Pałacu Młodzieży im. prof. A. Kamińskiego. Drużyna w składzie Wioleta Kuczera, Dorota Gatnar i Patrycja Pokrzywa w drugim etapie konkursu zajęła 3. miejsce, a w trzecim – 20. Drugi etap polegał na wykonaniu modelu fizycznego z wykorzystaniem elementów napędu CD, służącego do pomiaru dowolnej jednostki fizycznej. Drużyna I LO zbudowała urządzenie, które mierzy prędkość wiatru. Model z drugiego został ponadto zakwalifikowany do eliminacji Międzynarodowej Konferencji Młodych Naukowców (ICYS). Komisja wybrała Wioletę Kuczerę do reprezentowania Polski na konferencji, która odbyła się w Indonezji, na wyspie Bali. – Na Bali przyjechaliśmy w nocy z 10 na 11 kwietnia. W pierwszym dniu odbyła się ceremonia otwarcia, na której zostaliśmy przywitani przez członków komisji, organizatorów, itd. Obfitowała ona w występy tancerzy z różnych części Indonezji. Ja brałam udział w kategorii Fizyka Inżynieryjna z modelem wiatromierza (prezentowałam jako druga w mojej kategorii już w pierwszym dniu, więc nie zdążyłam się nawet zdenerwować) – relacjonowała Wioleta Kuczera. – Po skończonych prezentacjach był quiz fizyczny. Polegał on na konkurowaniu w grupach. W każdej grupie byli ludzie z innych krajów, więc mogliśmy się poznać i zintegrować. Biegając po terenie hotelu odszukiwaliśmy różne stanowiska, na których trzeba było wykonać pewne zadania fizyczne (np. tak uderzyć butelkę, aby odpadło jej dno). Podczas konferencji i po jej zakończeniu odwiedziliśmy wiele interesujących miejsc, w tym wiele świątyń hinduskich oraz jedną buddyjską – dodaje uczennica. Prezentacja uczennicy z Rybnika trwała 15 minut. Później przez 5 minut broniła pracy, odpowiadając na pytania. Wioleta została uhonorowana nagrodą specjalną za precyzję w pomiarach wiatromierza. Otrzymała za to specjalną statuetkę. – Mieliśmy wrócić do kraju 20 kwietnia, jednak pył wulkaniczny przedłużył nasz pobyt o 2 wspaniale dni. Mogę powiedzieć, że wyspa Bali jest wspaniała. Przemili ludzie uśmiechający się cały czas, wspaniała kultura i cały ten azjatycki klimat. Po prostu raj na ziemi – dodaje laureatka.
(ska)