Pomyśl o maturze z matmy już teraz
Jeszcze tylko do 30 czerwca potrwa rekrutacja uczniów szkół ponadgimnazjalnych do drugiej tury bezpłatnego e-learningowego kursu matematyki, współfinansowanego przez Unię Europejską.
Wielu uczniom szkół ponadgimnazjalnych matura z matematyki już teraz spędza sen z powiek. Innowacyjny e-learningowy kurs matematyki to świetny pomysł na powtórzenie i utrwalenie materiału dla uczniów, którzy przystąpią do matury z matematyki na poziomie podstawowym i rozszerzonym. W dodatku całkiem za darmo!
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego jest skierowany do uczniów szkół ponadgimnazjalnych, w których nauka kończy się maturą z województw śląskiego, małopolskiego i podkarpackiego. Łącznie od września 2009 do sierpnia 2011 kurs ma ukończyć 1000 uczniów szkół ponadgimnazjalnych. Uczestnicy I tury kursu, która kończy się w sierpniu powoli już finiszują i zachęcają swoich kolegów do wzięcia udziału w programie. – W I turze było bardzo mało osób z naszego regionu. Z Rybnika byłam tylko ja z koleżanką. Kurs na poziomie podstawowym był dla mnie bardzo dobrym przygotowaniem do obowiązkowej matury z matematyki, dzięki kursowi przypomniałam sobie wszystkie tematy, dzięki specjalnym prezentacjom oraz ugruntowałam swoją wiedzę, rozwiązując zadania i przede wszystkim, będąc w stałym kontakcie z opiekunami kursu, którzy cały czas nad nami czuwali i pomagali. Natomiast dla osób, wiążących swoją przyszłość ze studiami o kierunkach ścisłych poziom rozszerzony jest świetną decyzją, gdyż zawiera w sobie tematy z którymi przyszli studenci będą mieć do czynienia na studiach – opowiada Magdalena Małek, uczestniczka I tury kursu „Matematyka? Spróbuj e-learningowo. Innowacyjne formy edukacji dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych”. W programie mogą wziąć udział wszyscy uczniowie szkół ponadgimnazjalnych z województwa śląskiego, w których nauka kończy się maturą. Termin składania zgłoszeń mija 30 czerwca. Szczegółowe informacje dotyczące kursu i zasad rekrutacji można odnaleźć na stronie internetowej www.hermin.edu.pl.
(bm)