Stary kościół wyznaczył kierunek
Młodzi strażacy zjechali do Bogunic na 19 zlot MDP.
19 raz Młodzieżowe Drużyny Pożarnicze z gminy Lyski spotkały się na wspólnym zlocie. Uczestnicy mieli do wykonania szereg konkurencji sprawdzających przygotowanie teoretyczne i praktyczne. Młodzi mieli do wykonania m.in. rozwinięcie jednego odcinka linii gaśniczej oraz przygotowanie prowizorycznych noszy.
Bogunice. W zlocie wzięły udział 24 drużyny z 8 jednostek OSP. Spotkania zainicjował 19 lat temu Jan Nowak z Adamowic, który co roku przygotowuje dla młodych regulaminy oraz pytania. – Wcześniej pracowałem w Lidze Obrony Kraju i tego typu zawody o charakterze obronnym były przeprowadzane. Jednocześnie jestem również od 16 roku życia strażakiem i chciałem coś zorganizować dla młodych strażaków – wspomina Jan Nowak. Pierwsze zawody odbyły się w Adamowicach, jednak później jednostki co roku się zmieniały.
Młodzi niosą pomoc
– Zajmuję się całą organizacją techniczną zawodów. Pytania konkursowe sędziowie otrzymują dopiero w dniu zlotu, więc nie ma możliwości, aby ktoś wcześniej znał odpowiedzi. Najważniejsze jest to, że zawsze jakiś procent tej młodzieży, która działa w MDP zostaje później dorosłymi strażakami. Staramy się pokazać młodym jak można pomóc, jak zaalarmować służby. Coraz częściej można słyszeć o małych bohaterach, którzy uratowali komuś życie. Później otrzymują za taką postawę państwowe odznaczenia. Chcemy, aby nasza młodzież również wiedziała, jak ma się zachować w niecodziennej sytuacji – dodaje organizator.
Określali położenie
Oprócz sposobów alarmowania, młodzi mogli również poznać zasady orientacji w terenie. Jednym ze sposobów znalezienia kierunków geograficznych było położenie starych kościołów. W wiekowych obiektach sakralnych ołtarz zawsze położony jest na wschodzie. W tym roku pierwsze miejsce zajęła ekipa gospodarzy – OSP Bogunice, druga pozycja na podium to OSP Dzimierz, a 3 miejsce zajęła drużyna OSP Raszczyce. W kwalifikacji indywidualnej 3 miejsce zajęła drużyna z Pstrążnej, drugie MDP Żytna, a pierwsze 2 skład OSP Pstrążna.
Szymon Kamczyk