Podaj dalej... czyli Swap Party
Miłośnicy stylizacji, mody, eksperymentowania i dobrej zabawy spotkali się na Swap Party, czyli wielkiej akcji wymiany ubrań.
III rybnicka edycja Swap Party odbyła się 25 września w klubie „Euphoria” pod RCK-iem. Tam uczestnicy już od godz. 12.00 mogli wymienić swoje znudzone, lecz czyste i niezniszczone ubrania na inne, nabyć ręcznie robioną biżuterię i podpatrzeć sztukę profesjonalnego wykonania makijażu. Modelki zaprezentowały się podczas pokazu mody o godz. 13.00 w ubraniach, które zostały przeznaczone na wymianę.
– To moja koleżanka Stefa wpadła na pomysł ze Swap Party w Rybniku. Wcześniej projektowałam m.in. sukienki na studniówki czy też ubierałam modelki na amatorskie sesje fotograficzne. Przez tę imprezę, chcemy innym pokazać jak w prosty i łatwy sposób można uzyskać ciekawy stój, dzięki ubraniom, które już posiadamy w szafie. Warto eksperymentować i bawić się modą – mówi Martyna Ogierman, współorganizatorka przedsięwzięcia. Uczestnicy mogli również wziąć udział w konferencji z projektantką mody, półfinalistką konkursu Lexus Fashion Award – Bogusławą Jaworską-Zniszczoł, która dla najlepiej wystylizowanego uczestnika Rybnik Swap Party ufundowała sweter ze swojej najnowszej kolekcji. Jak mówi sama artystka, jak wielu projektantów, tyle pomysłów na modę. Każdy ma jakiś urok i każdy ma swoją modę. Na pytanie skąd bierze inspiracje odpowiada: – Moje źródło inspiracji jest zmienne. Jednak od zawsze bliska jest mi dzianina, lubię naturę. Człowiek jest naturą i natura jest dla niego. Ten materiał pokochałam być może, dlatego, ponieważ moja mama była krawcową, często robiła też na drutach różne serwetki. A skoro serwetkę można nieco przedłużyć to można też się w nią ubrać. I tak się zaczęło moje projektowanie – uśmiecha się Bogusława. Ubrania, które nie znalazły swoich właścicieli trafią do domu samotnej matki oraz domu dziecka w Rybniku.
Paulina Wojciechowska