Górniczy Stan
2 grudnia w Izbie Tradycji byłej KWK „Dębieńsko” w Czerwionce zaroiło się od galowych górniczych mundurów. W przededniu Barbórki pomieszczenia Izby udzieliły gościny górniczej wystawie obrazów autorstwa Czesława Fojcika, emerytowanego górnika. Artysta wyeksponował ponad 40 płócien, a wszystkie związane z górnictwem. Na szczególną uwagę zasługiwały portrety przedstawiające umorusane węglem twarze górników oraz gwarków przy pracy na dole. Nie zabrakło też oczywiście świętej Barbary i Skarbnika. Motywem przewijającym się w wielu pracach była zamknięta w 2000 roku kopalnia Dębieńsko. Wśród dzieł artysty zobaczyć można było również obrazki z życia górniczego osiedla familoków w Czerwionce – wspólne biesiady, uroczystości, a nawet kopalnianą orkiestrę dętą. Jak mówi Czesław Fojcik, to zaledwie część jego dzieł związanych z tematyką górniczą i 10 lat życia. – Wybrałem te najpiękniejsze, mające przekaz. Wystawiłem je z okazji Dnia Górnika przy zamkniętej kopalni, bo przecież ponad 100 lat naszej historii związane jest z kopalnią. Ludzie powinni to pamiętać – oznajmia artysta. Górnicy, emerytowani gwarkowie oraz mieszkańcy, którzy przyszli zobaczyć wystawę z wielkim zainteresowaniem podziwiali realizm bijący z obrazów. – W tych obrazach zawarta jest autentyczna historia miasta – mówili. Gościem honorowym otwarcia wystawy był Jerzy Markowski, były wiceminister górnictwa, budowniczy i dyrektor kopalni Budryk. W sali wystawowej czekała na niego niespodzianka przygotowana przez malarza – obraz przedstawiający wieżę kopalni Budryk (mało kto wie, że wieża ma tylko jedno koło i jest najwyższą wieżą szybową w Europie). Wiceminister nie krył zachwytu ekspozycją. – Ta wystawa jest przykładem na to, że górnik jest wielozawodowy. Nie tylko umie kopać węgiel, ale również rzeźbić, grać czy jak pan Czesław malować. Sam mam w domu 2 repliki i 3 obrazy jego autorstwa i bardzo je sobie cenię. Musimy to robić, bo to jest nasze dziedzictwo i nie wolno nam się tego wstydzić – mówił wiceminister Markowski. Wystawę „Górniczy Stan” można oglądać w Izbie Tradycji KWK Dębieńsko do 31 grudnia (we wtorki i czwartki, od godz. 9.00 – 15.00). W nowym roku, prosto z Izby Tradycji artysta razem z wystawą jedzie do Krakowa. Ze swoimi obrazami został zaproszony przez Akademię Sztuk Pięknych.
(MS)