Tworzyli regionalny produkt
Pstrążna, Nowa Wieś. Podczas dwuczęściowego szkolenia, mieszkańcy gmin Lyski i Kornowac dowiedzieli się, jak zarejestrować produkt regionalny, oraz przećwiczyli przygotowanie tradycyjnych potraw.
Szkolenie lokalnych liderów pt. „Produkt tradycyjny i regionalny” zorganizowało Stowarzyszenie Lyskor. Przeprowadzono je w dwóch etapach. Pierwsza część miała miejsce 1 września w sali świetlicy środowiskowej w Nowej Wsi. Była to część teoretyczna. Spotkanie poprowadziła Agnieszka Kotwa – pracownik Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego, specjalista w tej dziedzinie. 33 uczestników zapoznało się z regulacjami prawnymi dotyczącymi tematyki produktów tradycyjnych i regionalnych. Przybliżone zostały zasady wypełniania niezbędnych dokumentów oraz korzyści wynikające z rejestracji. Podjęto również próbę identyfikacji dziedzictwa kulinarnego na obszarze LGD Lyskor. W efekcie zrodziło się kilka pomysłów na takie produkty. – Dwa z nich „przećwiczyliśmy” podczas drugiej części szkolenia. Były to warsztaty przygotowywania ryby w glinie oraz uli miodowych. Spotkanie miało miejsce 7 września w Pstrążnej na terenie łowiska Anny i Mariana Białeckich i przyciągnęło jeszcze więcej uczestników. Każdy z nich mógł poznać recepturę i samodzielnie przygotować potrawę. Mamy nadzieję, że już wkrótce wpłyną pierwsze wnioski o wpis na listę produktów tradycyjnych – mówi Małgorzata Dorna z LGD Lyskor. Podczas drugiego etapu, uczestnicy przygotowali rybę w glinie oraz ule. Pstrągi, karasie oraz inne ryby, po oblepieniu gliną zostały upieczone na wielkim ognisku, po czym każdy mógł delektować się ich delikatnym mięsem. Ryba w glinie to danie proste i znane szczególnie starszym mieszkańcom regionu. Jednym z celów szkolenia jest zachowanie dziedzictwa kulturowego, przez dalszy przekaz tradycji przygotowania potrawy. Drugim przysmakiem, który był przygotowywany podczas szkolenia były ule według przepisu Krystiana Widenki, przewodniczącego rady gminy Lyski, a prywatnie pszczelarza z wieloletnim doświadczeniem. Specjalista pokazał, jak w prosty sposób przygotować znane łakocie, z użyciem wyłącznie orzechów i miodu. – To przepis bardzo prosty i myślę, że zainteresuje się nim wiele osób – mówił Krystian Widenka. Warto wspomnieć, że zarejestrowanym już produktem regionalnym na terenie LGD Lyskor, są „kreple z makiem”, przygotowywane przez gospodynie z gminy Kornowac.
Szymon Kamczyk