Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 38 (254) Data wydania: 20.09.11

Tworzyli regionalny produkt

Pstrążna, Nowa Wieś. Podczas dwuczęściowego szkolenia, mieszkańcy gmin Lyski i Kornowac dowiedzieli się, jak zarejestrować produkt regionalny, oraz przećwiczyli przygotowanie tradycyjnych potraw.

Szkolenie lokalnych liderów pt. „Produkt tradycyjny i regionalny” zorganizowało Stowarzyszenie Lyskor. Przeprowadzono je w dwóch etapach. Pierwsza część miała miejsce 1 września w sali świetlicy środowiskowej w Nowej Wsi. Była to część teoretyczna. Spotkanie poprowadziła  Agnieszka Kotwa – pracownik Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego, specjalista w tej dziedzinie. 33 uczestników zapoznało się z regulacjami prawnymi dotyczącymi tematyki produktów tradycyjnych i regionalnych. Przybliżone zostały zasady wypełniania niezbędnych dokumentów oraz korzyści wynikające z rejestracji. Podjęto również próbę identyfikacji dziedzictwa kulinarnego na obszarze LGD Lyskor. W efekcie zrodziło się kilka pomysłów na takie produkty. – Dwa z nich „przećwiczyliśmy” podczas drugiej części szkolenia. Były to warsztaty przygotowywania ryby w glinie oraz uli miodowych. Spotkanie miało miejsce 7 września w Pstrążnej na terenie łowiska Anny i Mariana Białeckich i przyciągnęło jeszcze więcej uczestników. Każdy z nich mógł poznać recepturę i samodzielnie przygotować potrawę. Mamy nadzieję, że już wkrótce wpłyną pierwsze wnioski o wpis na listę produktów tradycyjnych – mówi Małgorzata Dorna z LGD Lyskor. Podczas drugiego etapu, uczestnicy przygotowali rybę w glinie oraz ule. Pstrągi, karasie oraz inne ryby, po oblepieniu gliną zostały upieczone na wielkim ognisku, po czym każdy mógł delektować się ich delikatnym mięsem. Ryba w glinie to danie proste i znane szczególnie starszym mieszkańcom regionu. Jednym z celów szkolenia jest zachowanie dziedzictwa kulturowego, przez dalszy przekaz tradycji przygotowania potrawy. Drugim przysmakiem, który był przygotowywany podczas szkolenia były ule według przepisu Krystiana Widenki, przewodniczącego rady gminy Lyski, a prywatnie pszczelarza z wieloletnim doświadczeniem. Specjalista pokazał, jak w prosty sposób przygotować znane łakocie, z użyciem wyłącznie orzechów i miodu. – To przepis bardzo prosty i myślę, że zainteresuje się nim wiele osób – mówił Krystian Widenka. Warto wspomnieć, że zarejestrowanym już produktem regionalnym na terenie LGD Lyskor, są „kreple z makiem”, przygotowywane przez gospodynie z gminy Kornowac.

Szymon Kamczyk