Pracujemy dla mieszkańców
Potrzeby dzielnic Rybnika i plany nowo wybranych rad.
Dzielnica Rybnik- Północ została wyznaczona administracyjnie niespełna 30 lat temu. Obejmuje swoim zasięgiem trzy obszary tj. Karolinkę, Północ i Wawok.
Tereny te zostały zaludnione późno, bo dopiero na przełomie XIX i XX wieku. Wcześniej rozpościerały się tam tylko pola, poprzecinane najstarszymi, rybnickimi drogami: Gliwicką, Mikołowską i Rudzką. Rada dzielnicy Rybnik Północ po wyborach nie zmieniła się tak radykalnie, jak miało to miejsce w niektórych dzielnicach. – Do nowej rady dzielnicy zostało wybranych pięciu nowych członków, w tym moja osoba. Wydaje mi się, że powinniśmy dążyć wszyscy do tego, aby w naszej dzielnicy żyło się lepiej – mówi przewodnicząca zarządu dzielnicy Agnieszka Kozielska. Ta kadencja będzie między innymi kontynuacją planów rozwoju dzielnicy poprzedniej kadencji. Spis zadań do wykonania został już przedstawiony władzom miasta. –Z pośród wielu problemów na pierwszym planie pozostaje niedokończony łącznik ulic Jaskółczej i Janiego. Z dokumentów przekazanych przez poprzedni zarząd wiem, że pisma i petycje do urzędu miasta były w tej sprawie składane już wiele lat wcześniej. Kolejnym problemem jest również parking przy cmentarzu komunalnym. Chcielibyśmy, aby wreszcie zrobiono z tym jakiś porządek i oczyszczono teren przy przejściu z cmentarza do Wiśniowca. Z tego traktu korzysta wielu naszych mieszkańców w szczególności młodzież, a brak oświetlenia powoduje spadek poczucia bezpieczeństwa nocą. Bardzo ważnym zadaniem, które jest nieodzowne dla normalnego funkcjonowania jest kolektor kanalizacji A1. Po deszczach nad rzeką Nacyną tworzy się rozlewisko ścieków i fekaliów, które daje się we znaki mieszkańcom w postaci przykrych zapachów, nie wspominając o zagrożeniu epidemią – stwierdza przewodnicząca zarządu. Oczkiem w głowie wszystkich mieszkańców jest Szkoła Podstawowa nr 5. Wymaga ona jednak wielu remontów. – W tej szkole ogólnych remontów nie przeprowadzano już od dawna. Wspólnymi siłami została wyremontowana kuchnia, ale nadal do rozwiązania pozostaje temat sal gimnastycznych. Obie są do kapitalnego remontu – podkreśla Agnieszka Kozielska. Rada dzielnicy stara się również zintegrować mieszkańców poprzez organizację szeregu imprez. Miedzy innymi 26 listopada organizujemy wspólnie z radą rodziców SP5 biesiadę andrzejkową. Odbędzie się ona w Okrąglaku przy ul. Wysokiej 17. Następnie 8 grudnia organizujemy już tradycyjnie spotkanie dla dzieci naszej dzielnicy z św. Mikołajem na które serdecznie zapraszamy naszych milusińskich od 3 do 10 roku życia. Kolejną imprezą będzie trzecia zabawa karnawałowa z zespołem Bella Musica, która odbędzie się 21 stycznia 2012 w Okrąglaku – informuje przewodnicząca zarządu dzielnicy. O imprezach będziemy informować na bieżąco na naszych łamach.
(ska)