Przejście dla pieszych, albo światła przy ulicy Górniczej w Jankowicach
W związku z budową nowego kościoła, który stanie w Jankowicach przy ul. Górniczej 2, wzrośnie ruch w tej okolicy, co znacznie wpłynie na sytuację pieszych.
Obecny na ostatniej sesji rady gminy sołtys Jankowic Jerzy Rugor złożył już propozycję założenia świateł na istniejącym już w pobliżu przejścia dla pieszych. – W związku z budową nowego kościoła w Jankowicach myślę, że zasadnym byłoby wystąpić z wnioskiem o zabudowanie przy przejściu dla pieszych świateł z przyciskiem. Natężenie ruchu jest tam na tyle duże, że ludzie mają problem z przejściem na drugą stronę. Ostatnio sam próbowałem tamtędy przejść i zauważyłem, że samochody nie chcą się zatrzymywać. To może być niebezpieczne dla pieszych, którzy będą próbowali przebiec przez drogę – mówił sołtys Rugor. Drugi pomysł padł z ust radnego Piotra Wolaka, który na co dzień pracuje w policji. – Mamy już przejście w pobliżu ulicy Górniczej, ale interesuje mnie możliwość zrobienia przejścia na ulicy Świerklańskiej w okolicy budynku, w którym kiedyś była restauracja Caro, a teraz powstało tam centrum zabaw dla dzieci typu figloraj. Mnóstwo osób korzysta z obiektu, jeżdżą tam wycieczki z przedszkoli i szkół, dlatego myślę, że dobrze byłoby zabezpieczyć to miejsce przejściem dla pieszych – powiedział Wolak. Obie propozycje będą w najbliższym czasie rozpatrzone przez wójta w oparciu o przepisy dotyczące tworzenia przejść dla pieszych i sygnalizacji świetlnej.
(an)