Nakręcili etiudę i odbyli staż w łódzkiej filmowce
Duży sukces odnieśli Dagmara Kubik, Rafał Małkuch, Maksymilian Trybuś uczniowie Gimnazjum nr 3 im. Józefa Pukowca w Rybniku, którzy w ogólnopolskim konkursie etiud filmowych „Rówieśnicy” otrzymali pierwszą nagrodę.
Celem tego konkursu, zorganizowanego przez Muzeum Historii Polski i Fundację Banku Zachodniego WBK, pod honorowym patronatem Ministra Edukacji Narodowej i Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, było odnalezienia i opisania historii swoich rówieśników walczących w latach1945–1989 o niepodległość i suwerenność państwa.
Rybniczanie zajęli pierwsze miejsce za film „Bajka”. Etiuda nakręcona przez rybnickich uczniów G3 opowiada o działalności Natalii Piekarskiej–Ponety, która w 1953 r. wraz z koleżankami protestowała przeciwko zmianie nazwy Katowic na Stalinogród, za co została skazana na 3 lata zakładu poprawczego. – Pani Natalia Piekarska uczyła w naszej szkole, gdy jeszcze było to SP 14. O jej losach dowiedziałem się od dyrektora kilka lat temu. No i gdy pojawiła się informacja o konkursie „Rówieśnicy”, pomyślałem, że mamy właśnie taka historię, którą warto opowiedzieć – mówi Marek Franusiak, opiekun uczniów G3. – Konkurs nauczył pokory tej mojej trójki uczniowskiej. Sami mówili potem w wywiadach, że nie wiedzą, jakby się zachowali, gdyby żyli w tamtych latach – na miejscu pani Natalii. No i oczywiście była to dla nich super przygoda – warsztaty w łódzkiej filmówce i satysfakcja z dobrze wykonanej pracy. Że nie wspomnę o wartościach przekazanych przez doświadczonych ludzi tym młodym, a które streścić można w słowach „Bóg, Honor, Ojczyzna” – dodaje Franusiak.
Autorzy najlepszych sześciu prac wzięli udział w warsztatach filmowych realizowanych we współpracy z Państwową Wyższą Szkołą Filmową Telewizyjną i Teatralną w Łodzi. Uczestnikom konkursu pomagali studenci PWSFTiT, którzy odpowiedzialni byli za zdjęcia i montaż etiud.
(pm)