Uczyły dzieci robić schaboszczaka
Wychowankowie świetlicy środowiskowej ponownie zebrali się w sali, a raczej kuchni remizy OSP, aby gotować z gospodyniami.
BOGUNICE. To kolejne spotkanie w ramach projektu „Jak se ze starkami uwarzymy to se rychtyk pomaszkecymy”, który jest finansowany w ramach programu Działaj Lokalnie VII. Tym razem dzieci wraz ze swoimi babciami przygotowały tradycyjny śląski obiad. Był schabowy, kartoffelsalat, zupa, a na deser rogaliki z marmoladą różaną. Do wspólnego biesiadowania zaproszono rodziców i dziadków. Projekt, w ramach którego gospodynie gotują z dziećmi, ma na celu przekazać kucharskiego bakcyla oraz odszukać stare przepisy na tradycyjne potrawy. W ramach spotkań wyłoniony zostanie także zwycięzca konkursu na „Mistrza Kuchni Śląskiej”. Podsumowanie kilkumiesięcznej pracy młodzieży z gospodyniami odbędzie się 14 marca.
(ska)