Ocalili od zapomnienia rybę w glinie
Stowarzyszenie Lyskor zorganizowało w Pstrążnej imprezę, podczas której pieczono na ognisku ryby w taki sposób, jak robiono to na tych terenach dziesiątki i setki lat temu.
Podstawa to wypatroszony pstrąg średniej wielkości, którego należy dokładnie okleić gliną, a następnie włożyć do żaru z ogniska na około 20 minut. Później wystarczy usunąć glinianą skorupę i mamy danie, jakim raczyli się pradziadkowie dzisiejszych mieszkańców Pstrążnej i okolic.
– Przepis został wyciagnięty z pradawnych zwyczajów pochodzących z tych terenów. Dzieci piekły ryby w glinie zawsze wtedy, kiedy były odłowy na stawach. Lyskor stara się ocalić od zapomnienia stare zwyczaje, które były kultywowane tutaj przez wiele lat. Teraz znów wracają do łask – mówi Helena Serafin, prezes stowarzyszenia, które zorganizowało imprezę. W gospodarstwie państwa Białeckich w Pstrążnej, gdzie pieczono rybę w glinie, zjawiło się kilkadziesiąt osób zainteresowanych technikami kulinarnymi swoich przodków.
(r)