Ekonomik ponownie zwycięża w Śląskiej Jesieni Kulinarnej
Uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych z Rybnika zdobyli podobnie jak przed rokiem, główną nagrodę w drugiej edycji Śląskiej Jesieni Kulinarnej.
Impreza odbyła się 20 listopada w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu. Upłynęła pod hasłem „Wariacje z karkówką”. W kulinarnych szrankach zmagało się 10 drużyn z województwa śląskiego, jedna ze Świnoujścia i jedna z Republiki Czeskiej. Rybnicki duet tworzyli Martyna Rusin, która startowała również rok temu, i Daniel Ząbik, debiutant. – Dla mnie był to już kolejny konkurs, a ostatni szkolny. Zawsze jest miło wygrać, dreszcze przechodziły po całym ciele – mówiła Martyna. – Doznałem czegoś nowego. Z Martyną dobrze się współpracowało. Można się od niej dużo nauczyć. Dawała więcej rad niż się mądrzyła – mówił ze śmiechem Daniel Ząbik. Rybniczan przygotowała do konkursu Katarzyna Solis.
– Tegoroczny konkurs był o tyle ciekawy, że uczniowie dopiero na miejscu otrzymali produkty. Była to karkówka, przyprawy oraz pesso gryczane i z tego należało stworzyć coś ciekawego – mówi Remigiusz Rączka, nauczyciel w ZSE, zarazem felietonista „Tygodnika Rybnickiego”.
Potrawy oceniało profesjonalne jury pod przewodnictwem Krzysztofa Gawlika, eksperta kulinarnego RM Gastro. – Patrząc na potrawy przygotowane przez młodych kucharzy, można powiedzieć, że wygląda to fenomenalnie. Musimy jednak pamiętać, że przed podaniem należy skosztować to, co przygotowaliśmy – podkreślił. Zauważył, że niektóre drużyny przyłożyły się do wyglądu potraw bez spróbowania ich przed podaniem.
(tora)