Inspiracje czerpali z Włoch
BOGUNICE, ZWONOWICE. W filiach Świetlicy Środowiskowej w Nowej Wsi dzieci wzięły udział w „Tygodniu Włoskim”. Z tej okazji uczyły się informacji na temat słonecznej Italii oraz wzięły udział w warsztatach kulinarnych.
W warsztatach udział wzięły dzieci m.in. z Bogunic, Zwonowic, Pstrążnej i Dzimierza, ale również z Suminy, Żytnej i Nowej Wsi. Oprócz wykonywania specjalnych gazetek o kraju pizzy, największym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty kulinarne. Tym razem dzieci poznawały włoskie potrawy, jak np. spaghetti, canelloni, pizza, różnego rodzaju makarony i desery, np. tiramisu czy panna cotta. – Gotowanie zawsze najbardziej ciekawi dzieci. W domu często rodzice nie dopuszczają maluchów do gotowania, m.in. ze względu na późniejszy bałagan. W świetlicach nie mamy tego problemu, a dzieci uczą się zarówno gotować, jak i sprzątać za sobą – mówią wychowawcy, bacznie czuwający nad pracami w kuchni. W świetlicach co chwila organizowane są warsztaty kulinarne, najczęściej związane z przypadającymi w danym tygodniu świętami. Na tłusty czwartek dzieci smażą pączki, z kolei na święto pieczonego kartofla na pierwszy ogień idą placki ziemniaczane, frytki czy rogaliki z ziemniaków. Wychowankowie świetlic mają również za sobą smażenie kotletów, przygotowywanie surówek i ciast, a niekiedy zaskoczyć umiejętnościami potrafią swoich rodziców. W warsztatach pomagają często panie z kół gospodyń wiejskich, które służą radą i przepisami. Na ostatnie włoskie warsztaty kulinarne świetlicom udało się pozyskać dotację z budżetu województwa śląskiego w ramach projektu „Organizacja czasu wolnego dzieci i młodzieży uczęszczających do Świetlicy Środowiskowej w Nowej Wsi”.
(ska)