Promowali zdrowie z sąsiadem – olimpijczykiem
JEJKOWICE. W szkole podstawowej odbyły się dni promocji zdrowia pod hasłem „Zdrowo i bezpiecznie”. Wśród gości znalazł się m.in. olimpijczyk Mariusz Prudel, od niedawna mieszkaniec Jejkowic.
Już 9 listopada dzieci z jejkowickiej podstawówki obejrzały profilaktyczny spektakl oraz wzięły udział w warsztatach o używkach. Kolejne dni przyniosły rozgrywki sportowe, aby pokazać, że sport to zdrowie. 19 listopada odbyło się podsumowanie dni promocji zdrowia, na które do szkoły przybyły władze gminy oraz gość specjalny z żoną – Mariusz Prudel. Olimpijczyk opowiedział o swojej sportowej karierze, występach na mistrzostwach i olimpiadzie w Londynie. – Moje początki ze sportem zaczęły się w szkole podstawowej, a później poszedłem grać w piłkę nożną do Naprzodu Rydułtowy. Później przyszedłem do jejkowickiego gimnazjum, gdzie z panem Franciszkiem Kiesiem trenowałem na SKS siatkówkę i piłkę nożną. Nie byłem ukierunkowany na konkretny sport. Po gimnazjum znalazłem się w liceum w Rybniku i wtedy zapisałem się na treningi siatkówki halowej. Początkowo była halowa, a później przerodziła się w plażową. Najpierw trenowałem w Rybniku, a potem zostałem zauważony przez trenerów kadry narodowej i pojechałem na zgrupowanie. Od początku siatkówka plażowa przypadła mi do gustu – wspominał uczniom Mariusz Prudel. Dzieci miały okazję do zadania siatkarzowi pytań i otrzymania autografu. Olimpijczyk zapewnił, że zrobi wszystko, aby za cztery lata z igrzysk w Rio przywieźć medal.
Szymon Kamczyk