Uczniowie z Ochojca przy samym ołtarzu
XIII Ogólnopolska Pielgrzymka Rodziny Szkół im. Jana Pawła II odbyła się w czwartek, 10 października na Jasnej Górze. Na doroczne spotkanie modlitewne przybyli księża, rektorzy, dyrektorzy, nauczyciele, wychowawcy, katecheci oraz dzieci i młodzież szkół, noszących imię bł. papieża Jana Pawła II - łącznie 17,5 tys. osób z 1200 szkół. Podczas spotkania ks. prałat Jan Kabziński, przekazał Rodzinie Szkół relikwie patrona – błogosławionego Jana Pawła II.
– W tegorocznym spotkaniu wielkiego zaszczytu dostąpili przedstawiciele Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 3 im. Jana Pawła II z rybnickiego Ochojca. Uczniowie tej szkoły uczestniczyli w uroczystościach przy samym ołtarzu, reprezentując wszystkie obecne szkoły w sprawowanej liturgii. Uczniowie ubrani w tradycyjne śląskie stroje, w czasie procesji z darami nieśli do ołtarza kwiaty, owoce, świecę oraz specjalnie na tę okazję upieczony chleb – mówi Łukasz Widera, nauczyciel ZSP 3. Uczniowie przewodniczyli również modlitwom, odmawianym przed rozpoczęciem Eucharystii. Jak sami mówią: – Było to dla nas wspaniałe doświadczenie, nie spodziewaliśmy się, że będziemy tak blisko! Nigdy wcześniej nie widzieliśmy tylu uczniów zgromadzonych wspólnie w jednym miejscu, tyle sztandarów i powiewających transparentów ze szkół im. Jana Pawła II, a na dodatek mogliśmy patrzeć na to wszystko z góry, z platformy na jasnogórskim szczycie, – opowiadają uczniowie z Ochojca.
Nie jest to pierwsze takie wyróżnienie dla szkoły z Ochojca. W czerwcu br. delegacja szkoły miała okazję w Krakowie spotkać się osobiście z kardynałem Dziwiszem. Łukasz Widera należy do Rady Szkół im. Jana Pawła II i w ramach tej rady brał udział w spotkaniu z kardynałem. – Na zakończenie poprosiłem ks. kardynała o dodatkowe spotkanie dla moich uczniów, na które się zgodził – dodaje na zakończenie Łukasz Widera.
(opr.pm)