Łukasz Kłosek nowym radnym
„Tak mi dopomóż Bóg” – tak zakończył swoje ślubowanie na ostatniej sesji nowy radny z Boguszowic – Łukasz Kłosek. Uzupełnił tym samym szeregi klubu Platformy Obywatelskiej po odejściu z rady Szymona Musioła.
Kłosek ma 30 lat, jest żonaty, ma rocznego syna Pawła. Mieszka w dzielnicy Boguszowice Stare. Z wykształcenia jest politologiem, ze specjalnością samorządową. Od 2007 roku jest dyrektorem biura poselskiego Marka Krząkały, a z pracą parlamentarzystów związany jest od 2005 roku. Teraz rozpoczyna pracę na rzecz Rybnika, choć już wcześniej podsuwał włodarzom swoje pomysły, jak np. na usunięcie z przestrzeni miejskiej szpecących plakatów i reklam na słupach. To on wyszedł z inicjatywą umieszczania na słupach nalepek o zakazie naklejania ogłoszeń, a miasto pomysł zrealizowało. Do zainteresowań nowego radnego należą podróże, podczas których szczególnie zwraca uwagę na funkcjonowanie dużych aglomeracji miejskich jak Praga czy Wiedeń. – Kiedy przyjeżdżam do takiego miasta, lubię, gdy w tym mieście wszystko sprawnie funkcjonuje – mówi Łukasz Kłosek, zaznaczając, że choć Rybnik dużym miastem nie jest, to pewne pomysły można także tutaj wprowadzić w życie. – Zdaję sobie sprawę, że jestem młodym radnym z brakiem doświadczenia, ale to nie tak, że w samorządzie zaczynam od zera, bo moje kontakty z radnymi i udział w spotkaniach dają mi szeroki ogląd – wyjaśnia nowy radny już zapowiadając swoje działania na rzecz dzielnicy i miasta.
(ska)