Makówka – najlepsza na święta
Przepis Karola Karpiaka, laureata konkursu kulinarnego „Zgotuj Sobie Sukces”.
Zbliżają się Święta. To magiczny czas i doskonała okazja, by każdy mógł błysnąć przy świątecznym stole umiejętnościami godnymi mistrza kuchni. Karol Karpiak – tegoroczny laureat konkursu kulinarnego „Zgotuj Sobie Sukces” uchyla rąbka tajemnicy i dzieli się swoim najlepszym przepisem na wigilijną potrawę. Jak sam podkreśla, jest to przepis autorstwa jego prababci, a makówka to tradycyjna śląska potrawa świąteczna. – U prawdziwych hanysów na wigilijnym stole zawsze gości makówka – mówi młody kucharz z Rybnika. A my ten hanyski, rodzinny przepis oddajemy Czytelnikom wraz ze świątecznymi życzeniami.
Makówka
Składniki: 0,5 kg maku mielonego (najlepiej samemu zmielić), 5 dag rodzynek, 750 ml wody, 20 dag cukru, 3 łyżki miodu naturalnego, 5 dużych sucharków, 2 dag migdałów siekanych, olejek migdałowy, bułka kanapkowa, 0,5 l mleka, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe.
Sposób przygotowania
1. Wodę zagotować z cukrem i miodem.
2. Rodzynki posiekać i wrzucić do wody.
3. Kiedy rodzynki będą już miękkie, wrzucić sucharki i rozgotować.
4. Kiedy sucharki rozpadną się całkowicie, porcjami wsypywać mak stale mieszając.
5. Gdy mak będzie już zaparzony, dodać migdały i olejek.
6. W osobnym garnku podgrzać mleko z cukrem wanilinowym.
7. Bułkę kanapkową w pokroić w 1 cm plasterki.
8. Tradycyjnie makówkę robi się w dużej misce: na przemian warstwami mak, bułka kanapkowa.
9. Każdą warstwę nasączamy ciepłym mlekiem za pomocą chochli lub dużej łyżki.
10. Kiedy miska będzie już pełna, posypać z góry kokosem i wstawić do lodówki.
11. Tak przygotowana makówka może pozostać w lodówce przez kilka dni.