Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 51/52 (371/372) Data wydania: 17.12.13

Makówka – najlepsza na święta

Przepis Karola Karpiaka, laureata konkursu kulinarnego „Zgotuj Sobie Sukces”.

Zbliżają się Święta. To magiczny czas i doskonała okazja, by każdy mógł błysnąć przy świątecznym stole umiejętnościami godnymi mistrza kuchni. Karol Karpiak – tegoroczny laureat konkursu kulinarnego „Zgotuj Sobie Sukces” uchyla rąbka tajemnicy i dzieli się swoim najlepszym przepisem na wigilijną potrawę. Jak sam podkreśla, jest to przepis autorstwa jego prababci, a makówka to tradycyjna śląska potrawa świąteczna. – U prawdziwych hanysów na wigilijnym stole zawsze gości makówka – mówi młody kucharz z Rybnika. A my ten hanyski, rodzinny przepis oddajemy Czytelnikom wraz ze świątecznymi życzeniami.


Makówka

Składniki: 0,5 kg maku mielonego (najlepiej samemu zmielić), 5 dag rodzynek, 750 ml wody, 20 dag cukru, 3 łyżki miodu naturalnego, 5 dużych sucharków, 2 dag migdałów siekanych, olejek migdałowy, bułka kanapkowa, 0,5 l mleka, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe.

Sposób przygotowania

1. Wodę zagotować z cukrem i miodem.

2. Rodzynki posiekać i wrzucić do wody.

3. Kiedy rodzynki będą już miękkie, wrzucić sucharki i rozgotować.

4. Kiedy sucharki rozpadną się całkowicie, porcjami wsypywać mak stale mieszając.

5. Gdy mak będzie już zaparzony, dodać migdały i olejek.

6. W osobnym garnku podgrzać mleko z cukrem wanilinowym.

7. Bułkę kanapkową w pokroić w 1 cm  plasterki.

8. Tradycyjnie makówkę robi się w dużej misce: na przemian warstwami mak, bułka kanapkowa.

9. Każdą warstwę nasączamy ciepłym mlekiem za pomocą chochli lub dużej łyżki.

10. Kiedy miska będzie już pełna, posypać z góry kokosem i wstawić do lodówki.

11. Tak przygotowana makówka może pozostać w lodówce przez kilka dni.