Gospodynie świętowały Tłusty Czwartek
Jankowice. KGW nr 1 w Jankowicach z okazji Tłustego Czwartku i Ostatków zorganizowało kolejny pokaz potraw. Tym razem na cel gospodynie wzięły pączki, faworki, różyczki oraz postne śledzie pod pierzynką.
Panie we wtorek 25 lutego już od rana rozpoczęły przygotowanie potraw. U jednej z członkiń jankowickiego koła odbyło się przygotowywanie ciasta na pączki. Te trudne i czasochłonne czynności gospodynie umilały sobie pogawędkami i wymianą doświadczeń kulinarnych. Równolegle szefowa KGW nr 1 w Jankowicach Urszula Kasparek przygotowała śledzie pod pierzynką, czyli lekką i jednocześnie cieszącą oko sałatkę. We wtorkowe popołudnie gospodynie spotkały się w swojej siedzibie w miejscowej remizie, aby przystąpić do smażenia przygotowanego wcześniej ciasta. Pączki wymagały napełnienia marmoladą w taki sposób, aby nadzienie nie wyciekło podczas smażenia w głębokim tłuszczu. Oprócz pączków z ciasta powstały również faworki i miejscowa specjalność, czyli różyczki. Po ukończonych przygotowaniach panie rozpoczęły wspólną degustację przygotowanych potraw. – Oprócz pączków największym zainteresowaniem cieszyły się śledzie pod pierzynką. Serdecznie polecam tę potrawę wszystkim, bo jest bardzo łatwa w przygotowaniu – zachęca Urszula Kasparek.
(ska)
Przepis Urszuli Kasparek na śledzie pod pierzynką
Składniki:
30 dag śledzi typu matias
6 dużych ziemnaików
6 dużych marchewek
2 duże cebule
majonez
5 ugotowanych jaj
natka pietruszki
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchewkę obrać i ugotować. Śledzie pokroić i ułożyć w szklanej misie. Cebulę pokroić i ułożyć na śledziach, posmarować majonezem. Następnie potrzeć na to marchewkę na grubych oczkach i znowu posmarować majonezem. To samo należy zrobić z ziemniakami. Na końcu trzeba potrzeć jajka i posypać z wierzchu drobno siekaną pietruszką. Smacznego!