Baby z kół gospodyń wylądowały na stołach
SZCZERBICE. Gospodynie z gmin Jejkowice i Gaszowice zjechały do sali gimnastycznej przy szkole w Szczerbicach, aby zaprezentować swoje potrawy świąteczne w ramach spotkania „Nasze kulinarne dziedzictwo wielkanocne”.
Celem wystawy jest zachowanie dziedzictwa kulinarnego i kulturowego, zachowanie tradycji i obyczajów oraz wymiana doświadczeń. Przede wszystkim jednak ważne było poznanie i wyłonienie potraw regionalnych, głęboko zakorzenionych w polskiej tradycji, a wykonywanych według starych receptur. Panie z kół gospodyń wiejskich z Łukowa Śląskiego, Jejkowic, Gaszowic, Czernicy, Piec, Szczerbic zaprezentowały swoje potrawy wielkanocne. Były jajka, żurki, baby, mazurki, pasztety, galaretki i wiele innych potraw. Pięknie udekorowane stoły i potrawy mogli obejrzeć zaproszeni goście oraz zainteresowane osoby. Na koniec każdy z gości mógł skosztować przygotowanych potraw.
(ska)