Nieobiektywnie: Mamy perełkę
Komentarz Marka Pietrasa – Redaktora naczelnego Tygodnika Rybnickiego.
Można powiedzieć, że w ostatni weekend nastąpiło prawdziwe otwarcie wyremontowanego kąpieliska Ruda. Osobiści jestem zachwycony. Uważam, że jeżeli ma się przeprowadzać remonty, to właśnie w takim stylu, jak na kąpielisku przy ul. Gliwickiej. Całość prezentuje się imponująco. Mam tylko nadzieję, że wszyscy którzy korzystają z nowej Rudy, potraktują ten obiekt jak swój i będą dbali, aby za rok nie było potrzeby przeprowadzania kolejnego remontu. Oczywiście można było usłyszeć również pewne uwagi na „nie”. Chodzi głównie o liczbę „plażowiczów”, która pojawiła się na obiekcie. Proszę tylko pamiętać, że aby znaleźć dobre miejsce na plaży nad Bałtykiem, też trzeba wybrać się tam z samego rana. Krupówki w Zakopanem też są zatłoczone. Tak już jest, że atrakcyjne miejsca są oblegane. Nie do końca rozumiem również skargi dotyczące cen biletów. Trzeba pamiętać, że utrzymanie takiego ośrodka jak Ruda, sporo kosztuje. Trudno więc oczekiwać, że będzie on darmowy. Gdy otwarty zostanie stadion LA, zakończy się remont deptaka na ul. Sobieskiego, powstanie park nad Nacyną – centrum Rybnika trudno będzie się wstydzić. Mam tylko nadzieję, że w dalszej kolejności inwestycji doczekają się także inne dzielnice naszego miasta.