Młodzi naukowcy zjechali do ZST
W Zespole Szkół Technicznych w Rybniku odbył się kolejny Festiwal Młodych Naukowców. Impreza promować ma umiejętności uczniów szkół zawodowych i techników, którzy mają okazję zaprezentować swoje wynalazki, doświadczenia i makiety.
Festiwal jest pomysłem dwóch nauczycielek: Kingi Fros i Aleksandry Kapuścińskiej. – Chcemy pokazać, że fizyka, chemia i nauki ścisłe nie muszą być nudne. W tegorocznej edycji gościmy uczniów z Katowic, Czechowic-Dziedzic, Pawłowic, Zabrza, Cieszyna, Mysłowic, Wojkowic i oczywiście z Rybnika. Dlatego zaprosiliśmy do jury osoby niezależne – mówi Grażyna Kohut, dyrektor ZST Rybnik. – Wielu uczniów nie jest tak ambitnych, aby jeździć na przedmiotowe olimpiady, ale posiadają wiele innych umiejętności praktycznych, które warto zaprezentować. Nie było nigdzie w okolicy żadnego konkursu, gdzie tacy uczniowie mogliby się pokazać, więc uznałyśmy z koleżanką, że trzeba coś takiego zorganizować. Ja uczę chemii, gdzie na konkursach liczyła się zawsze tylko teoria. Chemia to piękny przedmiot i chciałyśmy to pokazać. Myślę, że to się udało – stwierdzają inicjatorki Festiwalu Młodych Naukowców. W tym roku można było oglądać m.in. heksakopter, oktokopter uczniów ZST Rybnik, magiczny barek, instalację do wytwarzania wodoru, a także makiety chodnika kopalni i domu góralskiego. Na najlepszych czekały cenne nagrody: tablet oraz upominki.
(ska)