Kącik ZUS
Beata Kopczyńska, rzecznik prasowy O/ZUS w Rybniku.
Wyjechałem do Anglii, gdzie od roku mam legalną pracę. W związku z tym mam pytanie, bo słyszałem różne opinie, dlatego chciałbym usłyszeć odpowiedź ZUS, czy to prawda, że w celu podjęcia przyznanej mi w tym roku emerytury, ustalonej wyłącznie z polskich okresów, będę musiał rozwiązać stosunek pracy zawarty rok wcześniej w Anglii?
Stanisław L.
Konieczność rozwiązania stosunku pracy, zgodnie z zasadą równego traktowania, dotyczy także zatrudnionych w państwach członkowskich UE/EFTA oraz w państwach, z którymi wiążą Polskę dwustronne umowy międzynarodowe o zabezpieczeniu społecznym. Wyjątek stanowi Australia.
Dostałam z ZUS pismo w sprawie przyznania emerytury. Nie zgadzam się z tym co jest w nim napisane. Co mam zrobić, by ZUS jeszcze raz rozpatrzył mój wniosek?
Każda osoba niezadowolona z wydanej przez ZUS decyzji może się od niej odwołać. Od decyzji w sprawie emerytury można wnieść odwołanie do sądu. Należy to uczynić za pośrednictwem jednostki ZUS, która wydała decyzję, w ciągu miesiąca od dnia jej otrzymania. Odwołanie wnosi się na piśmie lub ustnie do protokołu za pośrednictwem organu rentowego wydającego decyzję. Wniesienie odwołanie do sądu po terminie powoduje jego odrzucenie ( o tym decyduje sąd). Wyjątkiem jest sytuacja, gdy przekroczenie terminu było niewielkie i nastąpiło z przyczyn, na które odwołująca się osoba nie miała wpływu. Po złożeniu odwołania ZUS ma 30 dni na ponowne przeanalizowanie sprawy i ewentualną zmianę lub uchylenie zaskarżonej decyzji. W wypadku nieuwzględnienia odwołania, choćby w części, ZUS musi, również w terminie 30 dni, przekazać sprawę do sądu wraz z odpowiedzią na odwołanie. Natomiast w razie uwzględnienia odwołania w całości ZUS nie nadaje mu biegu, ale uchyla lub zmienia poprzednio wydaną decyzję i wydaje nową.