Nieobiektywnie: Dokonać mądrego wyboru
Komentarz Marka Pietrasa – Redaktora naczelnego Tygodnika Rybnickiego.
Od kilku tygodni staramy się opisywać kampanię wyborczą – przed wyborami samorządowymi, która toczy się w Rybniku. Jej efekty poznamy 16 listopada. Namawiam Państwa do udziału w tych wyborach. Co więcej, chciałbym bardzo, aby wyborcy, nim udadzą się do urn, przygotowali się do oddania głosu. Warto przypomnieć sobie, co obecni radni, władze miasta obiecywały nam 4 lata temu i co udało im się z tego zrealizować. Dobrze byłoby również prześledzić postulaty i hasła jakie proponują obecnie. Nie powinno być większych problemów z odróżnieniem tych z rodzaju „gruszek na wierzbie”, od realnych pomysłów na poprawę funkcjonowanie naszej małej ojczyzny. Aby jednak tak się stało, po pierwsze musimy poznać kandydatów, a potem poświęcić czas i pójść zagłosować. Tylko wtedy będziemy mieć prawo do oceny, jak zarządzają naszym miastem wybrani politycy czy działacze lokalni.
Ostatnio przeczytałem gdzieś, że czasami starych butów nie należy już pastować, bo są w nich dziury i dostają się przez nie kamienie, które uwierają. Nawet jeżeli buty lśnią. Osobiście zastanawiam się, czy Rybnikowi wystarczy tylko kosmetyka, aby żyło się w nim dobrze, czy też należy dokonać poważniejszych zmian. Decyzji jeszcze nie podjąłem. Ale na 16 listopada mam zamiar być gotowy. Mam nadzieję, że Wy drodzy Czytelnicy również.