Gospodynie częstowały maszketami
CZERWIONKA-LESZCZYNY. Tegoroczna, XIII edycja Festiwalu Kuchni Regionalnej „Jesień na Mazowszu i Podlasiu” była wyjątkowa dla gminy. W zaprzyjaźnionym mieście Sokołowie Podlaskim gospodynie miały okazję zaprezentować potrawy regionalne.
Przedstawicielki KGW z Bełku i Palowic częstowały mieszkańców Mazowsza i Podlasia kulinarnymi dziełami sztuki takimi jak: makówki, kołocz śląski, babeczki, ciasteczka, rogaliki oraz „Sznita chleba ze szpyrkom i ogórkiem kiszonym”, mięsa faszerowane, pasztety, śledzie opiekane w zalewie octowej i kulki mięsno-rybne. Wspomniane makówki i kulki mięsno-rybne zdobyły najwyższe uznanie, nie tylko mieszkańców Sokołowa, ale i komisji oceniającej potrawy wystawione do części konkursowej festiwalu. W programie festiwalu nie zabrakło zarówno doznań smakowych jak i duchowych. Uczestnikom i odwiedzającym czas umilały koncerty kapel: Zespołu Pieśni i Tańca „Sokołowianie” oraz „Kapeli z Naszego Miasteczka” z Czerwionki-Leszczyn. Członkowie „Kapeli z Naszego Miasteczka” uczyli zgromadzoną publiczność gwary śląskiej, wspólnie odśpiewano najpopularniejsze pieśni śląskie w tym: „Szła dzieweczka do laseczka”. Członkowie delegacji Czerwionki-Leszczyn spotkali się z przedstawicielami władz miasta Sokołów Podlaski, radnymi oraz kierownikami miejskich jednostek organizacyjnych. Rozmowy dotyczyły zacieśniania dalszej współpracy w dziedzinach promocji, kultury, oświaty i sportu oraz wymiany doświadczeń i wiedzy w zakresie samorządności lokalnej.
(ska)