Nieobiektywnie: Oby nowy rok był lepszy
Komentarz Marka Pietrasa Redaktora naczelnego Tygodnika Rybnickiego
No i przyszedł czas, aby pożegnać rok 2014, który na pewno był ciekawy, ale pewnie nie dla wszystkich dobry. Myślę tutaj głównie o górnikach, którzy już od dłuższego czasu spać spokojnie nie mogą. Zresztą nie tylko oni. Bo wszystkie firmy działające w branżach okołogórniczych też drżą o swój los. Czy sprzedaż najlepszych kopalń przez Kompanię Węglową coś zmieni w tym temacie? Nie wiedzą tego eksperci, więc tym bardziej ja nie będę się w tej materii wymądrzał.
Rok 2014 to również zmiana władzy w Rybniku. Jest jeszcze za wcześnie, aby pokusić się o jakiekolwiek oceny. Mam tylko nadzieję, że nowy prezydent, wiceprezydenci czy pełnomocnicy będą, przed podejmowaniem decyzji, pamiętać, że są zatrudnieni przez mieszkańców i to ich dobro, ma w tym wszystkim być najważniejsze. Myślę, że czas Bożego Narodzenia jest idealny do przypomnienia sobie o pokorze i służbie drugiemu człowiekowi, co przyświeca, a może bardziej – powinno przyświecać osobom rządzącym naszymi małymi ojczyznami.
Wszystkim Wam drodzy Czytelnicy życzę mądrych władców i żeby w czasie zbliżających się świąt otaczali was tylko życzliwi ludzie. Życzę Wam również czasu na refleksję i sposobności, aby raz jeszcze pomyśleć, co tak naprawdę jest ważne – abyście mieli siłę dbać o swoich najbliższych i zawsze dawali im wybór, a nie tylko mówili, że go mają.
PS.
Numer Tygodnika Rybnickiego, który mają Państwo przed sobą, jest ostatnim w tym roku. Mam nadzieję, że wszyscy, w zdrowiu spotkamy się już w 2015 r.