Ciasto z cieciorki
Co tydzień w Tygodniku przepisy dla alergików przygotowuje serwis Alergis.pl
Składniki: 250 g cieciorki, 3 jajka, banan, 2 łyżki kakao, 5 łyżeczek stewii (lub pół szklanki ksylitolu), płatki migdałowe, rodzynki i inne bakalie wg uznania, 0,5 łyżeczki sody.
Sposób przygotowania: Gotujemy cieciorkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i po ugotowaniu odsączamy. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni. Wszystkie składniki (prócz bakalii) miksujemy na w miarę gładką masę i sprawdzamy stopień słodkości. Dodajemy stewię lub ksylitol. Dodajemy płatki i rodzynki. Płatki migdałów można wcześniej posiekać na mniejsze kawałki. Wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piekę ok. 35 minut. Jest bardzo lekkie i bardzo dobre. Można kombinować z innymi bakaliami i aromatami.
Przepisy dla alegrików dla Tygodnika Rybnickiego przygotowuje serwis Alergis.pl – miejsce, gdzie znajdziesz porady, przepisy i kontakty do specjalistów.