Bełk już myśli o barażach
PIŁKA NOŻNA – IV liga
W meczu 28. kolejki drugiej grupy śląskiej czwartej ligi, LKS Bełk rozgromił przed własną publicznością Gwarka Ornontowice i potwierdził swoją dominację w obecnym sezonie.
Drużyna z Bełku już kolejkę wcześniej zapewniła sobie pierwsze miejsce w lidze, jednak spotkania z Gwarkiem nie zamierzała odpuścić. – To były takie małe derby. Ostatnio mieliśmy trochę więcej odpoczynku, bo mecz w Pszowie, ze względu na zdekompletowanie przeciwnika, zakończył się po kilkunastu minutach. Dlatego w spotkaniu z Gwarkiem desygnowałem do gry podstawową jedenastkę. Poszło gładko, bo chłopcy podeszli do sprawy poważnie – powiedział Jacek Polak, trener LKS. I rzeczywiście, jego podopieczni nie pozostawili rywalowi żadnych złudzeń. Wielkie strzelanie już w 6. minucie rozpoczął Piotr Glenc. W 25. minucie kolejnego gola dołożył Kamil Kaczmarczyk, a chwilę przed przerwą na listę strzelców znów wpisał się Glenc. Tuż po zmianie stron, w 49. minucie bramkę po strzale głową zdobył Rafał Wybierek, zaś w 55. minucie gości dobił Krzysztof Borowiec. Gwarek stać było jedynie na honorowe trafienie w doliczonym czasie gry, a jego autorem był Zdrzałek. Teraz przed zespołem LKS dwa ostatnie mecze ligowe, których wyniki nie mają już żadnego znaczenia. Prawdziwa batalia odbędzie się zaś 17 i 21 czerwca. Właśnie wtedy ekipa z Bełku rozegra barażowy dwumecz o awans do trzeciej ligi z Ruchem Radzionków. Gospodarzem pierwszego spotkania będą podopieczni trenera Polaka (zadecydowało o tym losowanie). – Mamy przeanalizowaną drużynę Radzionkowa. Zresztą my podglądaliśmy ich, a oni nas. Myślę, że szanse są 50 na 50. Choć uważam, że powinny awansować obie drużyny. No ale regulamin jest taki, że musimy grać między sobą baraż – podsumował szkoleniowiec Bełku.
(kp)
LKS Bełk – Gwarek Ornontowice 5:1
Bramki: Glenc (6., 43.), Kaczmarczyk (25.), Wybierek (49.), Borowiec (55.) – Zdrzałek (90+1.)
LKS Bełk: Łobaczewski – Semeniuk, Wybierek, Szary, Kaczmarczyk (46. Borowiec), Rasek, Jasiczek, Pieczka (46. Olczak), Stanek (70. Stryczek), Glenc (65. Drapacz), Bysiec. Trener Jacek Polak.